Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nórka (†24) chcela pomôcť šteňaťu, no zomrela: V krajine sa táto choroba neobjavila už 200 rokov!

Birgitte Kallestadová Zobraziť galériu (4)
Birgitte Kallestadová (Zdroj: FB/Birgitte Kallestad)

BRATISLAVA - Mladá žena z Nórska doplatila na to, že sa nemohla pozerať na opustené šteniatko na uliciach Filipín, kde dovolenkovala spolu s priateľmi. Zobrala ho preto do rezortu, kde bývala, no medzitým ju stihlo pohrýzť a nakaziť. Keď sa vrátila domov, zomrela na ochorenie, ktoré ma fatálne následky, ak sa nepodchytí včas. Besnota bola pre ňu smrteľná.

Hrozivý nález na Cypre: FOTO Na dne jazera ležal podozrivý kufor, jeho obsah všetkých šokoval

Dvadsaťštyriročná Birgitte Kallestadová bola s priateľmi na dovolenke, keď na ulici našli šteňa, uviedla vo vyhlásení jej rodina. Predpokladá sa, že sa nakazila po uhryznutí po tom, ako šteňa vzali so sebou do turistického rezortu.

Nórka (†24) chcela pomôcť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Birgitte Kallestad)

Krátko po návrate do Nórska ochorela a začiatkom týždňa zomrela v nemocnici, kde pracovala. Je to prvé úmrtie na besnotu v Nórsku za viac ako 200 rokov.

Kallestadová si podľa svojej rodiny odreniny vydezinfikovala a ďalej im nevenovala pozornosť. Ani neskôr, kedy v Nórsku skončila v nemocnici kvôli horúčke a nevoľnostiam, si zranenie od psa nespojila so svojimi príznakmi a neurobili to ani lekári.

Nórka (†24) chcela pomôcť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Birgitte Kallestad)

Diagnózu nakoniec po niekoľkých týždňoch určil lekár v nemocnici vo Förde a po analýze vzoriek krvi ju cez víkend potvrdilo aj laboratórium. Liečba však v pokročilej fáze choroby už nezabrala a Kallestadová v pondelok zomrela.

Besnota sa dá liečiť, ak však nakazený nedostane liečbu, môže mu spôsobiť život ohrozujúcu infekciu mozgu a nervového systému. Každoročne jej podľahnú tisíce ľudí, prevažne v Ázii a Afrike, kde je besnota rozšírená.

Varovanie pred dovolenkou: Odborníci bijú na poplach, v exotickom raji číha smrteľná choroba

Nórska vláda nevyžaduje povinné očkovanie proti besnote pre svojich občanov, ktorí cestujú na Filipíny. Rodina Birgitte Kallestadovej preto v súvislosti s jej úmrtím vyzýva na zmenu zákona.

Nórka (†24) chcela pomôcť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Birgitte Kallestad)

Viac o téme: ŽenaŠteňaNórskoFilipínySmrť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu