Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci varujú pred parazitom, ktorý môže vážne ohroziť ľudstvo: Len nech sa nikomu nedostane do mozgu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LEXINGTON - Podľa vedcov nemusí byť zombie iba záležitosťou hororových a sci-fi filmov. Na všetko vraj stačia obyčajné parazity a vírusy, ktoré dokážu preniknúť do ľudského mozgu, infikujú ho a sú schopné manipulovať a ovládať jeho činnosť.

Niektoré parazity, ktoré preniknú do ľudského mozgu, dokážu zmanipulovať jeho funkcie a v dôsledku toho aj správanie samotných ľudí. Ako príklad uvádzajú vedci bežný parazit toxoplasmosa gondii, ktorý infikuje mozgy hlodavcov a mení ich prirodzené správanie. Zmätené myšky potom strácajú ostražitosť a bez snahy uniknúť sa vrhajú do zubov mačiek. 

Vedci varujú pred parazitom,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Vedcov desí práve prepojenie hlodavcov s ľuďmi, pretože či chceme alebo nie, s týmito zvieratami nás spája veľa spoločného. Veď sú to práve myši a potkany, na ktorých sa vykonáva testovanie liekov. Odborníci sa preto domnievajú, že niektorí ľudia môže mať už teraz v mozgu spiacu verziu parazita, ktorý má zatiaľ podobu neškodných cýst. U jedincov s oslabenou imunitou sa to môže prejaviť v podobe schizofrénie alebo samovražedných sklonov, píše odborný portál Revyuh

Vedci varujú pred parazitom,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Iní vedci sa domnievajú, že z ľudskej rasy urobia zombie obyčajné vírusy. Profesor virológie Ben Neuman z Univerzity v Readingu je presvedčený o tom, že "dobyť" ľudstvo by mohla obyčajná besnota. "Je mnoho parazitov, ktoré dokážu urobiť z ľudí živé mŕtvoly, ale nezabúdajme na vírusy, ktoré sú uzamknuté v lone matky prírody. Myslím, že už sa aj niečo také deje. Veď sa pozrite, ako dokáže zmeniť správanie psa besnota prenášaná uhryznutím," povedal pred časom v rozhovore pre Yahoo. 

Viac o téme: VírusParazitToxoplazmózaZombie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu