Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Mesto zamorilo netopierie tornádo: Obyvatelia žijú v strachu, je to ako v Hitchcockovom horore!

(Zdroj: Facebook/Tyler Jenkins)

INGHAM - Mesto Ingham na severe austrálskeho štátu Queensland doslova zamorilo "tornádo netopierov", ktoré v súčasnosti prevyšujú počet ľudí žijúcich v meste. Niektoré stromy dokonca neustáli nápor netopierov a ohli sa v kmeni. Netopierie kolónie sa vyskytujú aj v oblasti škôl, čo vyvoláva obavy u rodičov žiakov.

"Je to ako netopierie tornádo nad mestom," opísal situáciu obyvateľ mesta Adam Kaurila. Ľudia žartujú, že sa doň nasťahovali všetky netopiere na svete. Týchto lietajúcich cicavcov je v Inghame oveľa viac než ľudí. Mestské botanické záhrady a stromy sú nimi úplne okupované. Vo vzduchu ich lieta tak veľa, že ním pomaly nemohol preletieť vrtuľník. 

Netopiere sa vyskytujú aj pri miestnej materskej a základnej škole, čo rozrušuje rodičov, ktorí sa boja o bezpečnosť svojich detí. Adam a Susanne Kaurilovci, ktorí majú dve dcéry, uvažujú o tom, že dievčatá zo školy kvôli tomu odhlásia. Boja sa, že ich netopiere doškriabu. Riziko je pomerne veľké, o čom sa presvedčil aj Cody Ruge. Spolu s mamou počúval hudbu, keď zo stromu spadol netopier rovno na ich stôl. Keď sa snažil znova vzlietnuť, chlapca poškrabal. Po útoku musel ísť do nemocnice, aby mu lekári vpichli vakcínu. Proces je mimoriadne náročný najmä pre pacienta, pretože vakcína je rozložená do jedenástich injekcií.

Chorý netopier dokáže škrabancom nakaziť človeka lyssavírusom, ochorením podobným besnote. V Austrálii sa u človeka už niekoľkokrát potvrdila nákaza lyssavírusom, v každom prípade to malo pre obeť fatálne následky. Zvieratá túto chorobu prenášajú škrabnutím alebo uhryznutím. Des Boyland zo Spoločnosti na ochranu prírody prezradil, že tohto rizika sa obyvatelia Inghamu ale obávať nemusia. Netopiere sú pre náš ekosystém veľmi dôležité. Podľa queenslandského zákona je chráneným druhom, čo znamená, že obyvatelia majú len málo možností, ako sa zvierat zbaviť. Momentálne pracuje na pláne, ako mesto oslobodiť od netopierov, austrálske ministersvo životného prostredia a vedy. 

Viac o téme: AustráliaNetopierInvázia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu