Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Potešujúca správa: Očkovanie výrazne znižuje nebezpečné riziko spojené s KORONAVÍRUSOM!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Podľa novej britskej štúdie očkovanie proti koronavírusu nielenže znižuje riziko infekcie a chráni pred závažným priebehom ochorenia covid, ale tiež znižuje riziko dlhodobých následkov infekcie. Dospelí s dvojitým očkovaním majú o 49 percent menšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť dlhodobým covidom.

Zatiaľ čo väčšina ľudí sa z choroby Covid 19 úplne uzdraví, niektorí pacienti musia zápasiť s pretrvávajúcimi príznakmi - dokonca týždne až mesiace po infekcii. Patrí sem únava, vyčerpanie alebo poruchy čuchu a chuti. Lekári sumarizujú tieto príznaky ako Long Covid alebo Post Covid.

KORONAVÍRUS Top virológ šokuje: Napriek očkovaniu ráta s tým, že sa nakazí

Postihuje aj ľudí s miernymi príznakmi

Odhaduje sa, že je postihnutý každý desiaty človek, riziko sa spravidla zvyšuje so závažnosťou priebehu - najväčšie je v prípade vážne chorých ľudí, ktorí sa musia liečiť na klinike. Ale aj u ľudí s iba miernymi až stredne závažnými príznakmi sa môžu vyvinúť dlhodobé príznaky.

Vedecký tím z londýnskej King's College si teraz posvietil na takzvané prelomené očkovania v súvislosti s dlhodobými následkami koronavírusu. Množstvo analyzovaných údajov je obrovské: Zaznamenali údaje 1,2 milióna ľudí, ktorí dostali najmenej jednu dávku očkovacej látky, a tiež 970 000 ľudí, ktorí už dostali druhú dávku.

Dvojnásobne očkovaní, napriek tomu infikovaní

Z plne očkovaných bolo 2370 ľudí infikovaných koronavírusom. To zodpovedá zanedbateľne malému podielu 0,2 percenta. Obzvlášť dôležitý bol počet hospitalizácií. Aj tu boli očkovaní ľudia postihnutí výrazne menej často.

Štúdia o nákaze aj po očkovaní: TAKTO prebieha infekcia KORONAVÍRUSOM u zaočkovaných!

Iba päť percent všetkých, ktorí sa nakazili napriek očkovaniu, uviedlo príznaky, ktoré po pozitívnom teste trvali najmenej 28 dní. V porovnávacej skupine neočkovaných však jedenásť percent uviedlo pretrvávajúce ťažkosti. Ako zhrnuli vedci v časopise The Lancet, riziko „nakazenia sa ochorením Long Covid“ je teda „zhruba polovičné“.

Viac o téme: ŠtúdiaPacientiKomplikácieDlhodobýCovid-19Long CovidPost Covid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu