Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľký úspech Slovenska na zahraničnej scéne: Prvýkrát budeme mať zastúpenie vo Výkonnej rade WHO

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO)
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) (Zdroj: TASR/AP Photo/Anja Niedringhaus, File)

ŽENEVA - Slovensko bude mať historicky prvýkrát zastúpenie vo Výkonnej rade Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Od mája 2022 ho tam bude zastupovať profesor Jozef Šuvada. Oznámila to v stredu na Facebooku Stála misia SR pri OSN v Ženeve s odvolaním sa na vyjadrenie Regionálneho výboru WHO pre Európu.

Výber Šuvadu je potvrdením odborných kvalít slovenského kandidáta a zároveň významným úspechom slovenskej diplomacie, uviedla slovenská misia. Dodala, že Šuvada sa tejto práce zhostí po zasadnutí Svetového zdravotníckeho zhromaždenia v máji 2022.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok zdôraznil, že "pôjde o historicky prvý trojročný mandát Slovenskej republiky v tomto dôležitom orgáne". Dodal, že Slovensko je pripravené z tejto pozície pomôcť v boji proti pandémii a zabezpečiť "zdravšiu a udržateľnú budúcnosť pre všetkých".  

Výkonná rada WHO je zložená z 34 odborníkov v oblasti zdravia z celého sveta. Jej hlavnou úlohou je pripravovať agendu a napĺňať rozhodnutia vrcholného orgánu WHO – Svetového zdravotníckeho zhromaždenia, a je tiež hlavným riadiacim orgánom v období medzi zasadnutiami tejto organizácie.

Viac o téme: SlovenskoWHOJozef Šuvada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu