Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sľuby Talibanu sa zmenili na peklo: VIDEO Hrozivé správy o týraní a zabíjaní na uliciach

Afganistan je teraz dejiskom nebezpečných udalostí. Zobraziť galériu (3)
Afganistan je teraz dejiskom nebezpečných udalostí. (Zdroj: TASR/AP Photo/Rahmat Gul)

KÁBUL - Pomaly sa začínajú šíriť reči o hrozbách, ktorých sa obávala utekajúca väčšina občanov pred Talibanom v Afganistane. Z krajiny totiž počuť hrozné správy o verejnom popravovaní, mučení pred smrťou a ďalšími hrôzostrašnými vecami. Príslušníci Talibanu majú dokonca chodiť od dverí k dverám a hľadať podporovateľov NATO či bývalej afganskej vlády. Niektorých majú mučiť, iných rovno zavraždia, a to verejne!

Najčastejšie vraj obete skončia zastrelené či obesené. Podľa Fox News mal dokonca podobný osud postihnúť troch vysokých predstaviteľov afganskej armády. Talibovia pritom sľubovali všeobecnú amnestiu, no ozbrojenci vyťahujú vojakov z ich domov a verejne ich vraj popravujú. 

Množia sa aj svedectvá, že pred samotnou smrťou ľudí ešte mučia, čo majú dokazovať viaceré videá z krajiny.

V provincii Ghazní napríklad zabili ozbrojenci deväť mužov. Šesť ich zastrelili a troch umučili k smrti. Jedného z nich napríklad tak, že ho postupne udusili jeho vlastnou šatkou a pomaly mu odrezávali kožu a svalstvo na pažiach. Ďalšiemu zas lámali ruky a nohy a trhali vlasy.

Hrozba aj pre novinárov a ich rodiny

Ľahké to nemajú ani žurnalisti. Začali sa šíriť správy aj o zabitý rodinných príslušníkov novinára z nemeckého verejnoprávneho média Deutsche Welle. "Zabitie blízkeho príbuzného jedného z našich redaktorov Talibanom je neskutočne tragické a potvrdzuje akútne nebezpečie, v ktorom sa nachádzajú všetci naši pracovníci a ich rodiny v Afganistane. Taliban už zjavne v Kábule a tiež v provinciách zaviedol organizované pátranie po novinároch. Čas sa nám kráti!“ prehlásil šéf stanice Peter Limbourg.

Sľuby Talibanu sa zmenili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Rahmat Gul)

Prehľadávanie krajiny

Členovia povstaleckého hnutia Taliban, ktoré nedávno ovládlo Afganistan, chodia od dverí k dverám, hľadajú bývalých spolupracovníkov krajín NATO a zvrhnutej afganskej vlády a vyhrážajú ich rodinným príslušníkom. Podľa serveru BBC to uvádza správa nórskej organizácie, ktorá spracováva spravodajské informácie pre OSN. Talibanci pritom od prevzatia moci sľubujú, že sa nikomu nebudú mstiť. Rad západných expertov a politikov sa však obáva, že sa ich postoje príliš nezmenili od 90. rokov minulého storočia, kedy viedli v Afganistane represívny islamistický režim.

"Taliban zintenzívňuje pátranie po všetkých jedincoch a spolupracovníkoch minulého režimu, a keď sa im to nepodarí, zameriavajú sa na ich rodiny, ktoré zatýkajú a trestajú podľa svojho výkladu práva šaría," uvádza správa. "Vo zvlášť veľkom ohrození sú jedinci v ústredných pozíciách v armáde, polícii a vo vyšetrovacích jednotkách," pokračuje dokument.

Vedú si zoznam, ľudia na ňom sú v nebezpečenstve

Taliban si podľa nórskych expertov vedie zoznam ľudí, ktorých sa snažia nájsť. Podľa šéfa organizácie, ktorá správu vypracovala, je pritom každý človek na zozname vo veľkom nebezpečenstve, pretože nie je vylúčené ani to, že ich začnú Talibanci hromadne popravovať.

Sľuby Talibanu sa zmenili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Rahmat Gul)

Hovorca Talibanu v posledných dňoch vyhlasoval, že si povstalci nechcú vytvoriť žiadnych vonkajších alebo vnútorných nepriateľov. Sľúbili tiež amnestiu pre všetkých členov bezpečnostných zložiek bývalého režimu i tých, ktorí spolupracovali s cudzími mocnosťami.

Západné štáty i mnoho Afgancov však vyjadrením Talibanu príliš nedôverujú. Americký prezident Joe Biden vyhlásil, že sa podľa neho povstalci za posledných 20 rokov nezmenili. Podľa mnohých expertov je teraz pre Talib jedinou motiváciou pre udržiavanie dobrých vzťahov so západnými mocnosťami snaha o medzinárodné uznanie formujúcej sa afganskej vlády.

Viac o téme: ZabíjanieMučenieAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu