Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Taliban v tom má jasno: O podobe budúcej vlády neplánuje rozhodnúť do konca augusta

Situácia v Afganistane je vážna Zobraziť galériu (2)
Situácia v Afganistane je vážna (Zdroj: TASR/AP Photo/Rahmat Gul)

KÁBUL - Militantné hnutie Taliban neplánuje až do konca augusta akokoľvek rozhodnúť či vydať vyhlásenie o podobe budúcej vlády v krajine. Talibovia tak urobia až po tom, ako Spojené štáty ukončia sťahovanie svojich jednotiek z Afganistanu, čo plánujú urobiť do konca tohto mesiaca. S odvolaním sa na anonymného predstaviteľa afganskej vlády oboznámeného s priebehom rokovaní s islamistami o tom v piatok informovala agentúra AP.

Podľa zdroja z prostredia afganskej vlády vysokopostavený predstaviteľ Talibanu Anás Hakkání pri vzájomných rokovaniach vyhlásil, že talibovia majú s USA dohodu spočívajúcu v zrieknutí sa akýchkoľvek krokov až do chvíle, kým neuplynie 31. august. Zdroj však nespresnil, či sa tento pokyn na nečinnosť týka iba politických rozhodnutí. Ako uvádza AP, Hakkáního vyjadrenie vzbudzuje obavy ohľadom toho, čo Taliban plánuje po 31. auguste a či dodrží svoj sľub týkajúci sa vytvorenia inkluzívnej vlády s účasťou všetkých etnických skupín.

Podľa AP Taliban doteraz nepovedal nič o svojich plánoch nahradiť afganské národné obranné a bezpečnostné sily ani o tom, ako by mala vyzerať ich prípadná alternatíva. Afganské militantné hnutie Taliban po rýchlej ofenzíve z posledných dní v nedeľu vstúpilo do metropoly Kábul, kde jeho bojovníci obsadili aj prezidentský palác. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol z krajiny.

USA chcú ukončiť evakuáciu letiska v Kábule do 31. augusta

Spojené štáty chcú ukončiť evakuačnú operáciu na letisku v afganskej metropole Kábul do 31. augusta, informoval v piatok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. "Niekoľko spojencov počas dnešnej diskusie uviedlo, že to musia potenciálne predĺžiť, aby mohli dostať viac ľudí von," povedal Stoltenberg po videokonferencii s ministrami zahraničných vecí členských krajín NATO.

Taliban v tom má
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/1st Lt. Mark Andries/U.S. Marine Corps via AP)

Podľa agentúry DPA je nepravdepodobné, že by prevádzku kábulského letiska bolo možné udržať bez USA, ktoré nasadili do evakuačnej operácie približne 5200 vojakov. Severoatlantická aliancia vyzvala v piatok afganské hnutie Taliban, aby umožnilo evakuáciu ľudí z Afganistanu. Zároveň sľúbila, že spojenci zostanú v "úzkej koordinácii", kým budú operácie pokračovať. Spojenci USA a NATO od víkendu, keď Taliban ovládol hlavné mesto Kábul a znovu získal moc v krajine, letecky transportujú z metropoly svojich občanov i afganský personál s rodinami.

Z Kábulu sa dostali už tisíce ľudí. Stoltenberg však na začiatku videokonferencie upozornil, že mnohí cudzinci a Afganci majú problém dostať sa na letisko. Upozornil, že Taliban "loví Afgancov", ktorí pracovali pre NATO.

Viac o téme: RozhodnutieVládaPodobaAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu