Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VIDEO Dráma na poľsko-bieloruských hraniciach: Uviaznutých Afgancov nechce pustiť ani jedna strana!

Ani tam, ani späť! Zobraziť galériu (4)
Ani tam, ani späť! (Zdroj: AP Photo/Mateusz WodziĹ„ski)

VARŠAVA - Pri obci Usnarz Górny, podľa Poliakov na bieloruskej strane hranice, sa už 15 dní nachádza provizórne táborisko 24 migrantov, ktorí sa za sprievodu bieloruských vojakov pokúsili dostať ilegálne do Poľska. PAP napísal, že v návrate do Bieloruska im bráni desať ozbrojených bieloruských vojakov. Na druhej strane im prechod do Poľska nemieni dovoliť oddiel pohraničnej stráže so šiestimi vozidlami. Dostali sa tak do patovej situácie.

Srdcervúci obraz, ktorý obletel svet: VIDEO Zúfalý otec v Kábule dáva svoje dieťa vojakovi

Premiéri Poľska, Litvy, Lotyšska a Estónska dnes obvinili bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka z plánovania a organizovania terajšej migračnej krízy na bieloruských hraniciach. Informovala o tom poľská tlačová agentúra PAP s poukazom na prudký nárast migrantov z Iraku, Sýrie a Afganistanu, ktorí sa v poslednom čase snažia dostať z Bieloruska do susedných členských krajín EÚ.

Podľa dotknutých štátov i podľa Európskej únie sa tak chce Lukašenko pomstiť za sankcie prijaté proti jeho režimu. Akýmsi symbolom problému sa podľa médií stala situácia 24 ľudí zablokovaných na poľsko-bieloruskej hranici pri dedine Usnarz Górny. Bieloruskí vojaci skupinu nechcú pustiť späť do Bieloruska, zatiaľ čo poľskí pohraničníci im bránia vo vstupe do Poľska.

VIDEO Dráma na poľsko-bieloruských
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Michal Kosc)

Spoločné vyhlásenie predsedov vlád

Predsedovia vlád Poľska Mateusz Morawiecki, Litvy Ingrida Šimonytéová, Lotyšska Krisjanis Kariňš a Estónska Kaja Kallasová dnes zverejnili spoločné vyhlásenie, v ktorom vyjadrili vážne znepokojenie nad situáciou na hraniciach Poľska, Litvy a Lotyšska s Bieloruskom.

VIDEO Dráma na poľsko-bieloruských
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: AP Photo/Mateusz WodziĹ„ski)

"Využívanie migrantov k destabilizácii susedných krajín je zjavným porušením noriem medzinárodného práva a malo by byť chápané ako hybridný útok proti Litve, Lotyšsku a Poľsku, a ako také proti celej Európskej únii," zdôraznili premiéri vo vyhlásení. Podľa nich "je najvyšší čas upozorniť OSN a najmä Bezpečnostnú radu na problém nevhodného zaobchádzania s migrantmi na bieloruskom území".

VIDEO Dráma na poľsko-bieloruských
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: AP Photo/Mateusz WodziĹ„ski)

Názor poľskej verejnosti na vzniknutú situáciu nie je jednotný. Časť ľudí rozhodný postup poľských úradov podporuje, ďalší však vyzývajú k tomu, aby skupina migrantov bola z humanitárnych dôvodov do krajiny vpustená.

Viac o téme: PohraničiePoľskoBieloruskoAlexander LukašenkoAfganci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu