Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na strednú Európu sa opäť valia silné búrky: Môžu napáchať veľké škody! Hrozia aj tornáda

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: HZS Jihomoravského kraje, HZS Hl. města Prahy, HZS Královéhradeckého kraje, HZS Moravskoslezského kraje, Záchranný útvar HZS ČR)

BRATISLAVA - V utorok to zase príde. Nad strednú Európu sa valia búrky. V Česku, Nemecku a vo Švajčiarsku môžu napáchať veľké škody. Môžu tu vzniknúť aj tornáda.

"V oblasti Francúzska sa nachádza tlaková níž vo vyšších vrstvách ovzdušia. Tá prináša do oblasti nezvyčajne studený vzduch, no zároveň sa po jej prednej strane dostáva do oblasti strednej Európy teplý, vlhký a nestabilný vzduch," píše stránka imeteo.sk.

Po zrútení domu na Floride: VIDEO Vnuk dostáva záhadné telefonáty zo zničeného bytu starých rodičov

A práve táto situácia v ovzduší vytvorí nad spomínanými oblasťami búrky.

Na snímke auto na zaplavenej ulici v Stuttgarte v pondelok 28. júna 2021.
Zobraziť galériu (5)
Na snímke auto na zaplavenej ulici v Stuttgarte v pondelok 28. júna 2021.  (Zdroj: TASR/AP (Marijan Murat/dpa via AP))

Do Nemecka už dorazili

Nemeckých hasičov už v noci z pondelka na utorok potrápili silné búrky. Silné lejaky a prudký vietor si v noci na dnes v niektorých častiach Nemecka vyžiadali intenzívne nasadenie hasičov a polície. Prúdy vody zaplavili cesty s automobilmi či pivnice. V Stuttgarte bola zničená strecha miestnej opernej budovy, informovala agentúra DPA.

Tehotnú Martinu († 32) usmrtilo TORNÁDO: Svokra prehovorila o minútach hrôzy... Bože môj!

Len v Stuttgarte vyrážali hasiči od pondelňajšieho večera do dnešného rána v súvislosti s búrkami k 330 udalostiam. Podľa polície voda v hlavnom meste spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko zaplavila rôzne tunely. Tiež hovorca polície v Pforzheime DPA potvrdil správy o zaplavených cestách či zosuvoch pôdy v obci Altensteig. Voda strhla aj niekoľko metrov múru pri rieke Nagold. Podobné udalosti hlásia aj z ostatných častí Nemecka, ako je napríklad Bavorsko, Porýnie-Falcko či Hesensko.

Ako píše imeteo.sk, pri takýchto búrkach sa môžu tvoriť aj tornáda.

Spadnutý strom pred budovou Opery v Stuttgarte v pondelok 28. júna 2021. Prívalové dažde zasiahli južnú a západnú časť Nemecka.
Zobraziť galériu (5)
Spadnutý strom pred budovou Opery v Stuttgarte v pondelok 28. júna 2021. Prívalové dažde zasiahli južnú a západnú časť Nemecka.  (Zdroj: TASR/AP (Christoph Schmidt/dpa via AP))

Búrky aj na Slovensku

Aj na východe Slovenska, západnej Ukrajine, v Moldavsku a Rumunsku sa môžu objaviť silné búrky so silným nárazovým vetrom a krúpami.

Ako uzatvára imeteo.sk búrky na Slovensku budú len ojedinelé a budú vyčíňať na krajnom severovýchode a východe našej krajiny.

Viac o téme: VietorŠkodyBúrkyLejakyNemeckoSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu