Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Omnoho smrteľnejšia ako KORONAVÍRUS: Strašné príznaky! Pacientov zabíja záhadná čierna pleseň

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Anupam Nath)

NAÍ DILLÍ - India už týždne trpí rýchlym šírením koronavírusu, nedostatkami v zásobovaní kyslíkom a liekmi - a teraz aj čiernou plesňou. Odborníci varujú: Infekcia, ktorá sa vyskytuje hlavne u pacientov s Covid-19, je mnohokrát smrteľnejšia ako vírus.

Z nosnej dutiny sa prežiera cez kosti, nervový systém a niekedy dokonca až do mozgu. Záhadná infekcia zvaná mukormykóza spôsobuje najťažšie príznaky a veľmi často smrť. Toto ochorenie je v skutočnosti zriedkavé, ale počas silnej druhej koronavírusovej vlny sa v Indii vyskytuje veľmi často.

KORONAVÍRUS Rázny krok Indie: Zo sociálnych sietí nariadila odstrániť príspevky o indickom variante

Čo je čierna pleseň za chorobu?

Podľa americkej agentúry pre kontrolu chorôb CDC je mukormykóza spôsobená plesňou, ktorej sa darí v pôde, a v rozpadajúcich sa organických materiáloch, ako sú napríklad hnijúce listy. Ľudia sa môžu nakaziť vdýchnutím spór plesní. V nemocniciach sa huby môžu šíriť cez zvlhčovače alebo cez kyslíkové nádrže, ktoré obsahujú znečistenú vodu. Plesňová infekcia sa však nemôže prenášať z človeka na človeka.

Koronavírus v Indii
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ishant Chauhan, File )

Aké je nebezpečná?

Plesňová infekcia je veľmi agresívna a je potrebné ju rýchlo liečiť. Musí sa odstrániť tkanivo, ktoré odumrelo na infekciu. Niekedy musia lekári pacientom odstrániť nos, oči alebo čeľusť, aby huba neprenikla do mozgu pacienta. Podľa CDC je úmrtnosť na mukormykózu 54 percent. Infikovaní ľudia často zomierajú v priebehu niekoľkých dní.

V Indii sa v normálnych časoch vyskytuje len niekoľko desiatok prípadov mukormykózy ročne. Ľudský imunitný systém zvyčajne dokáže plesňovú infekciu potlačiť. Ochorenie dostanú iba ľudia s oslabeným imunitným systémom, ako sú príjemcovia transplantácií alebo pacienti s rakovinou.

Omnoho smrteľnejšia ako KORONAVÍRUS:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Prečo sú pacienti liečení na Covid 19 ohrození?

U pacientov s koronavírusom sa môže vyskytnúť nebezpečný jav nazývaný cytokínová búrka. Imunitný systém postihnutého nadmerne reaguje a napáda aj vlastné orgány.

Aké sú ďalšie rizikové faktory?

Diabetici s vysokou hladinou cukru v krvi sú vystavení zvýšenému riziku vzniku mukormykózy. Miera diabetikov v Indii je vysoká. Podľa odborníkov je nadmerné podávanie steroidov (napr. kortizónu) pacientom s koronavírusom rizikovým faktorom. „Ľudia ich začali hojne, nadmerne a nevhodne používať,“ hovorí o steroidoch Srinath Reddyová z Public Health Foundation of India.

Kortizón sa má prísne dávkovať iba pacientom s koronavírusom a používať sa má iba vo vybraných prípadoch. V Indii sa však steroidy predávajú v lekárňach bez lekárskeho predpisu. Medikament zvyšuje hladinu cukru v krvi a oslabuje imunitný systém - oboje uľahčuje šírenie plesní.

Omnoho smrteľnejšia ako KORONAVÍRUS:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Anupam Nath, File)

Koľko je prípadov?

Denník Hindustan Times citoval vládny dokument a uviedol počet prípadov mukormykózy najmenej 7250. Samotný štát Maháráštra hlásil viac ako 2 000 prípadov, zatiaľ čo Gudžarát, domovský štát indického premiéra Narendra Modiho, podľa úradov napočítal okolo 1 200 infekcií.

Vážne následky KORONAVÍRUSU u mužov: Ak sa nakazíte, toto sa môže stať s vaším penisom!

Asi desať indických štátov vyhlásilo prípady mukormykózy za epidémiu. Niekoľko miest zriadilo svoje vlastné oddelenia kliník pre postihnutých. Úrady zatiaľ neposkytli žiadne informácie o súčasnom počte úmrtí v dôsledku mukormykózy. Hindustan Times hovorí o najmenej 219 mŕtvych - skutočný počet je však pravdepodobne oveľa vyšší.

Koronavírus v Indii
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Anupam Nath)

Aké sú možnosti liečby?

V Indii je nedostatok amfotericínu B, najdôležitejšieho lieku proti mukormykóze. Vláda a farmaceutický priemysel v Indii, ktorá je v skutočnosti známa ako „lekáreň sveta“, len ťažko zvyšujú výrobu.

Zdravotný aktivista Amulya Nidhi kritizuje, že indická vláda už nedokázala zabezpečiť dostatok koronavírusových liekov, ako je remdesivir. Teraz sa táto chyba opakuje s čiernou plesňou. „Vláda mala konať, keď sa dozvedela o úplne prvom prípade,“ hovorí Nidhi. „Ľudia by nemali žobrať o lieky na záchranu života.“

Viac o téme: IndiaKoronavírusČierna pleseňCovid-19Mukormykóza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu