Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

India prekonala hranicu 400-tisíc úmrtí na KORONAVÍRUS: Očkovanie sa však spomaľuje

Koronavírus v Indii
Koronavírus v Indii (Zdroj: SITA/AP Photo/Ishant Chauhan, File )

NAÍ DILLÍ - India sa stala treťou krajinou na svete, ktorá prekonala hranicu 400.000 úmrtí na ochorenie COVID-19, ukázali v piatok oficiálne údaje. Rozsiahle očkovanie v krajine sa pritom spomaľuje, napísala tlačová agentúra AFP.

Celkový počet úmrtí v Indii je 400.312 a krajina sa tak zaradila za Spojené štáty a Brazíliu. Celkový počet infikovaných dosiahol v Indii takmer 30,5 milióna, uviedlo tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Mnohí odborníci majú podozrenie, že skutočný počet úmrtí v Indii je viac než milión, keďže v apríli a máji nastal zničujúci nárast v prípadoch, ktorý preplnil nemocnice.

Tento prudký nárast infikovaných sa pripisuje delta variantu koronavírusu a nečinnosti uspokojenej vlády plynúcej z toho, že premiér Naréndra Módí vyhlásil v januári víťazstvo nad koronavírusom. Denné prírastky nakazených odvtedy výrazne klesli a zrušených bolo mnoho obmedzení v činnostiach obyvateľstva, silneli však obavy z nového nárastu nakazených v nasledujúcich mesiacoch. Indická vláda má cieľ zaočkovať tento rok všetkých 1,1 miliardy dospelých ľudí v krajine. Avšak pre rôzne nedostatky, zmätky v administratíve a váhavosť dostalo zatiaľ dve dávky vakcíny iba päť percent obyvateľov.

India schválila v utorok pre používanie v krajine vakcínu Moderna, takže celkovo sú tam dostupné štyri vakcíny vrátane AstraZenecy, Covaxinu od indickej biotechnologickej spoločnosti Bharat Biotech a ruského Sputniku V. Indický výrobca liekov Zydus Cadila vo štvrtok oznámil, že požiadal o schválenie svojej vakcíny na báze plazmidovej DNA, keďže testovanie ukázalo jej účinnosť 67 percent.

Viac o téme: úmrtiaIndiaKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu