Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

NASA simulovala katastrofu: Neďaleko Slovenska sa zrútil obrovský asteroid! Zničujúce následky

Asteroid mal dopadnúť na toto územie. Zobraziť galériu (5)
Asteroid mal dopadnúť na toto územie. (Zdroj: CNEOS/NASA, Getty Images)

WASHINGTON - Je to ako hororový scenár. 19. apríla 2021 NASA objavila obrovský asteroid, ktorý má dopadnúť na Zem len o šesť mesiacov neskôr. Našťastie je to iba simulácia. Následky by boli zničujúce.

NASA objavila vo vesmíre obrovský asteroid, ktorý by sa mohol zraziť so Zemou za šesť mesiacov. Pomocou tohto fiktívneho scenára simulovali minulý týždeň NASA a ESA núdzový stav. S hrozným záverom: Dopadu asteroidu nebolo možné zabrániť.

Dráha asteroidu.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: cneos.jpl.nasa.gov)

Asteroid 2021PDC narazil do Európy

Na Planetary Defense Conference, ktorá sa konala 26. až 30. apríla, si okrem iného americká vesmírna agentúra NASA a Európska vesmírna agentúra ESA v rámci simulácie vyskúšali, čo robiť, keď sa na zem zrúti obrovská skala. Podľa scenára by mal byť asteroid 2021PDC objavený 19. apríla 2021. V tomto okamihu bola ešte odhadovaná vzdialenosť 57 miliónov kilometrov od Zeme. Vypočítalo sa, že koliduje so Zemou o šesť mesiacov neskôr. Podľa toho by skala zasiahla Česko neďaleko hraníc s Nemeckom a Rakúskom 20. októbra 2021 silou atómovej bomby. V okruhu takmer 200 kilometrov od miesta nárazu by bolo potrebné očakávať vážne škody.

Žiadna technológia nedokáže zastaviť asteroidy

Všetko úsilie vedcov odvrátiť asteroid z jeho dráhy a zabrániť kolízii však zlyhalo. Na Zemi v súčasnosti neexistuje žiadna technológia, ktorá by umožnila zahájiť vesmírnu misiu na zničenie asteroidu len za šesť mesiacov. Jediné, čo je momentálne možné urobiť, je evakuácia postihnutého regiónu.

NASA simulovala katastrofu: Neďaleko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: CNEOS/NASA)

Záhada je rozlúštená: FOTO Odhalili tajomstvo vesmírneho telesa, ktoré šokovalo vedcov

Už v roku 2019 vedci simulovali dopad asteroidu na Planetary Defense Conference. Vtedy boli následky tiež fatálne. Vesmírna skala zničila New York. Žiadna šanca na prežitie.

Viac o téme: ZrážkaAsteroidSimuláciaNASAEurópaESA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu