Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Maďarsko sa chváli: Sme prvou krajinou v Európe, ktorá TOTO dokázala!

Očkovanie proti koronavírusu Zobraziť galériu (3)
Očkovanie proti koronavírusu (Zdroj: SITA/Attila Balazs/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko je prvou krajinou v Európe, ktorá má dostatok vakcín proti ochoreniu covid-19, aby zaočkovala každého, kto má o to záujem. Podľa agentúry MTI to dnes povedal maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Postup šírenia koronavírusu sa v krajine s necelými desiatimi miliónmi obyvateľov po silnom zrýchlení darí v posledných dňoch výrazne spomaliť, v pondelok klesol denný prírastok na 700, avšak v nemocniciach je stále vysoký počet pacientov s covidom-19.

Dostali ste prvú dávku vakcíny od Pfizeru? Zistenie vedcov, o ktorom by ste určite mali vedieť

Dostatočné zásobovanie krajiny vakcínami pre očkovanie všetkých záujemcov označil šéf maďarskej diplomacie za veľký úspech umožnený zaistením ďalších dodávok vakcín od americkej spoločnosti Pfizer. Povedal to po rokovaní s riaditeľom zastúpenia firmy v Maďarsku a po dohode, na základe ktorej si Budapešť od Pfizeru objednala ďalších 10,8 miliónov dávok. Už 20. zásielka, a to 334-tisíc dávok, by podľa Szijjártóa mala do krajiny doraziť ešte v priebehu dneška. 

Péter Szijjártó
Zobraziť galériu (3)
Péter Szijjártó  (Zdroj: TASR/AP Photo/Valentina Petrova)

VIDEO Starší a chorľavejší ľudia sa očkovania proti covidu-19 nemusia báť, naopak, potrebujú ho najviac 

Starší a chorľavejší ľudia sa očkovania proti covidu-19 nemusia báť, naopak, potrebujú ho najviac (Zdroj: MZ SR)

Minister podľa MTI zdôraznil, že "Maďarsko nepovažuje nákup vakcín za ideologickú otázku" a nakupuje vakcíny z "východu aj západu". Vďaka tomu má dostatočné množstvo očkovacích látok a stalo sa prvou krajinou, kde sa trh s vakcínami riadi záujmom, nie zásobovaním. 

Ruské aj čínske vakcíny

V Maďarsku sa ako v jedinej krajine Európskej únie očkuje ruskou vakcínou Sputnik V a vakcínami čínskych firiem Sinopharm a CanSino Biologics, ktorých používanie zatiaľ nedoporučila Európska lieková agentúra (EMA). Okrem toho sa aplikujú aj preparáty spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. 

KORONAVÍRUS Maďarsko sa chváli:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Tibor Rosta/MTI via AP)

Podľa vládneho webu v pondelok pribudlo v Maďarsku 726 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a ochoreniu covid-19 podľahlo ďalších 137 ľudí. V nemocniciach je aktuálne kvôli tejto chorobe 4739 pacientov, pričom 549 musí byť kvôli vážnemu stavu napojených na pľúcnu ventiláciu. Od vypuknutia pandémie sa v krajine doposiaľ infikovalo 223 802 ľudí a zomrelo 28 045 z nich.   

Viac o téme: VakcínyMaďarskoEurópaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu