Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Táto vakcína je efektívna, ale...: Obavy kvôli chýbajúcim údajom o vedľajších účinkoch

Vakcína od čínskej spoločnosti Sinopharm
Vakcína od čínskej spoločnosti Sinopharm (Zdroj: SITA/AP Photo/Silvia Izquierdo)

ŽENEVA - Vakcína proti ochoreniu COVID-19 od čínskej spoločnosti Sinopharm je účinná u osôb mladších ako 60 rokov, nedostatočná je však kvalita niektorých údajov o riziku závažných vedľajších účinkov. Uviedli to v stredu odborníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

KORONAVÍRUS EMA začala posudzovať ďalšiu vakcínu: Prevážia prínosy nad rizikami?

Ako píše agentúra Reuters, Strategická poradná skupina odborníkov (SAGE) pôsobiaca pri WHO skúmala údaje z tretej fázy klinických štúdií vykonaných v Číne, Brazílii, Indonézii, Turecku a Čile. Odborníci WHO majú  "veľmi malú dôveru" v údaje poskytnuté firmou Sinopharm o riziku výskytu vážnych vedľajších účinkov u niektorých pacientov. Dospeli však k záveru, že táto očkovacia látka efektívne zabráni výskytu pľúcnej choroby COVID-19, vyplýva z dokumentu, do ktorého mohla agentúra Reuters nahliadnuť.

VIDEO Pfizer zrejme dostanú aj ľudia nad 50 rokov, minister zdravotníctva nevylúčil, že vakcínu si budeme môcť vybrať

Pfizer zrejme dostanú aj ľudia nad 50 rokov, minister zdravotníctva nevylúčil, že vakcínu si budeme môcť vybrať (Zdroj: Topky/Vladimír Anjel)

Vakcínu Sinovac dosiaľ schválilo na použitie 32 krajín a jurisdikcií, kde doteraz podali okolo 260 miliónov dávok, uviedla SAGE. "Sme si istí, že dve dávky CoronaVacu (ďalší názov pre vakcínu Sinovac) sú účinné pri prevencii ochorenia COVID-19 potvrdeného PCR testom u dospelých (18 - 59 rokov)," uvádza sa vo vyhlásení SAGE zverejnenom na webovej stránke WHO. Skupina zároveň upozorňuje na nedostatky v údajoch o bezpečnosti u tehotných žien, ako aj klinickej účinnosti a bezpečnosti u starších ľudí a osôb s inými ochoreniami.

Odborníci si sú podľa vlastných slov "pomerne istí", že riziko nepriaznivej reakcie je nízke u ľudí mladších ako 60 rokov. Pri starších osobách alebo ľuďoch s komorbiditami však nemajú dostatočné údaje. Čínsku vakcínu skúmala v stredu aj ďalšia, osobitná skupina expertov WHO s cieľom určiť, či je možné túto očkovaciu látku schváliť na núdzové použitie. To by umožnilo jej využitie v rámci medzinárodnej iniciatívy COVAX usilujúcej sa o väčšiu dostupnosť vakcín proti covidu.

Viac o téme: ČínaWHOKoronavírusSinovac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu