Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Dostali ste prvú dávku vakcíny od Pfizeru? Zistenie vedcov, o ktorom by ste určite mali vedieť

Očkovanie vakcínou Pfizer Zobraziť galériu (2)
Očkovanie vakcínou Pfizer (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici)

LONDÝN - Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 od spoločnosti Pfizer/BioNTech možno nevyvoláva dostatočnú imunitnú reakciu, aby ochránila pred nákazlivými mutáciami koronavírusu, ktoré v súčasnosti prevládajú. Lepšie chránení sú po jednej dávke ľudia, ktorí sa už predtým infikovali koronavírusom, vyplýva z britskej štúdie, ktorá bola v piatok zverejnená v časopise Science a o ktorej píše agentúra Reuters.

Štúdia vedená Kráľovskou univerzitou v Londýne skúmala imunitnú reakciu zdravotníkov v Británii po prvej dávke vakcíny Pfizer/BioNTech. Vedci zistili, že ľudia, ktorí prekonali chorobu bez symptómov alebo s ľahkým priebehom, majú po jednej dávke mRNA vakcíny výrazne vyššiu ochranu pred britskou a juhoafrickou mutáciou koronavírusu. Tí, ktorí chorobu neprekonali, vykazovali výrazne nižšiu imunitnú reakciu a hrozilo im tak potenciálne vyššie riziko nákazy. 

Vláda schválila kultúrny SEMAFOR

Vláda schválila kultúrny SEMAFOR: Do kín sa tak skoro nedostaneme, budú potrebné aj testy (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Naše zistenia ukazujú, že ľudia, ktorým bola podaná prvá dávka vakcíny a ktorí predtým neboli infikovaní SARS-CoV-2, nie sú plne chránení proti rozšíreným a obávaným mutáciám. Táto štúdia zdôrazňuje význam druhých dávok vakcíny na ochranu populácie," uviedla Rosemary Boytonová, profesorka imunológie na Kráľovskej univerzite v Londýne. 

Koronavírus v Indii
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Anupam Nath)

Vedci spochybnili toto opatrenie: Jeho dodržiavanie vás takmer vôbec nechráni pred KORONAVÍRUSOM

Výskum testoval vzorky krvi na prítomnosť a úroveň imunity proti pôvodnému kmeňu SARS-CoV-2 a mutáciám, ktoré sa prvýkrát objavili v Británii (B.1.1.7) a v Juhoafrickej republike (B.1.351). Experti zistili, že vyššia tvorba T-buniek, B-buniek a protilátok bola spojená s prekonanou chorobou. Tím študoval len dve mutácie, ale predpokladá, že ich zistenia budú platné aj pre brazílsku a indickú mutáciu.

Viac o téme: VakcínaImunitaKoronavírusPfizerBioNTech
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu