Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Dvakrát nebezpečnejšia? Vedci si posvietili na indickú mutáciu KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CAMBRIDGE - Už týždne koluje podozrenie, že koronavírusová mutácia - takzvaná dvojitá mutácia - ktorá sa objavila po prvýkrát v Indii, môže byť infekčnejšia a že protilátky, ktoré sa už vytvorili, na ňu môžu reagovať iba v obmedzenej miere. Vedci z Lekárskej univerzity v Cambridgi teraz analyzovali predbežné údaje a zatiaľ nevidia dôvod na prehnané obavy.

Indický variant KORONAVÍRUSU potvrdili v ďalšej európskej krajine

Po nedávnom dramatickom zhoršení situácie s koronavírusom v najľudnatejšej krajine sveta sa zvýšili obavy, že koronavírusový variant B.1617 vyskytujúci sa v Indii, môže ešte viac zhoršiť infekčnú situáciu. Konkrétne ide o dve zmeny v genetickom zložení, ktoré boli známe už z britských, brazílskych a juhoafrických mutácií, ale teraz sa objavili prvýkrát naraz.

VIDEO Lekár vysvetlil, ako funguje vakcinácia, kedy sa vytvorí imunita či kto sa má dať zaočkovať

Lekár vysvetlil, ako funguje vakcinácia, kedy sa vytvorí imunita či kto sa má dať zaočkovať (Zdroj: MZ SR)

Veľmi dôležitou a kľúčovou otázkou bolo, či dokáže mutácia obísť prirodzenú imunitu po infekcii alebo účinok očkovania.

Dvakrát nebezpečnejšia? Vedci si
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Laboratórna štúdia

Britskí vedci sa teraz pozreli na predbežné údaje a analyzovali vplyv očkovania v laboratórnej štúdii. Ukázalo sa, že kombinácia týchto dvoch mutácií nevedie k významnému obchádzaniu protilátok, vysvetlil prostredníctvom Twitteru Ravi Gupta z Lekárskej univerzity v Cambridge. Skutočnosť, že sa tieto dva varianty vyskytujú spoločne, ešte automaticky neznamená, že nový variant je dvakrát nebezpečnejší.

Aj keď je pre konečné vyhlásenie potrebných viac údajov, dostupné informácie sú podľa vedca „upokojujúce“. Používanie pojmu „dvojitá mutácia“ by sa podľa Guptu mohlo v tejto súvislosti tiež zrušiť.

Otázka nákazy zostáva otvorená

Na základe nových poznatkov sa možno domnievať, že rozšírenie vakcinačnej kampane v Indii by mohlo nielen kontrolovať infekčnú situáciu, ale aj znížiť závažnosť ochorenia, vysvetľuje vedec.

Na čo sa však v tejto chvíli nedá odpovedať, je otázka, či je nová mutácia tiež nákazlivejšia. Existujú náznaky, že variant by mohol ľahšie preniknúť do buniek - to je však podľa Guptu potrebné podrobnejšie preskúmať.

Zatiaľ čo WHO bola v súvislosti s indickou mutáciou zdržanlivá, šéf Biontech Ugur Sahin nedávno urobil opatrné pozitívne vyhlásenie - aspoň pokiaľ ide o účinnosť očkovania.

Viac o téme: ŠtúdiaVedciMutáciaNákazaIndiaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu