Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Katastrofa v Indii vyvoláva strach: Najväčší dôvod na obavy majú tieto krajiny!

Koronavírus v Indii Zobraziť galériu (3)
Koronavírus v Indii (Zdroj: SITA/AP Photo/Rajanish Kakade/Channi Anand/Altaf Qadri, Profimedia)

KÁHIRA - Niekoľko krajín sveta, ktoré bojujú s rastúcim počtom prípadov nákazy koronavírusu, v obavách hľadí na katastrofu, ktorá teraz ničí Indiu. Tieto krajiny pritom čelia podobným rizikám - majú veľké množstvo obyvateľov, ktorí často nedodržiavajú opatrenia proti šíreniu vírusu a krehký zdravotnícky systém, píše agentúra AP.

KORONAVÍRUS Rekord v počte úmrtí, situácia v Indii je hrozivá: Zlyháva všetko! Varovanie pre Slovákov

V egyptskom governoráte Suhág, ktorý sa tiahne pozdĺž rieky Níl, sú nemocnice zaplavené pacientmi s chorobou covid-19. Oblasť je jedným z ohnísk tretej vlny epidémie v Egypte a experti varujú, že by sa miestny zdravotnícky systém mohol zrútiť. "Odhadujem, že v Suhágu nie je rodina, kde by nemali nejaký prípad koronavírusu," hovorí Mahmúd Fahmi Mansúr, šéf miestneho zväzu lekárov. Egyptská vláda po dlhom zdráhaní v stredu oznámila najprísnejšie obmedzenia za posledné mesiace. Kaviarne, reštaurácie, obchody a nákupné strediská musia zatvárať o 21. hodine, zakázané boli veľké zhromaždenia. Parky a pláže nebudú počas moslimského sviatku íd al-filter, ktorý prichádza po skončení pôstneho mesiaca ramadánu, prístupné.

Egypt pritom zďaleka nie je jediný, kde počet infekcií stúpa. Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus uviedol, že za posledné dva týždne bolo vo svete zaznamenaných viac prípadov ako za prvých šesť mesiacov pandémie. Väčšina nových nákaz pripadá na Indiu a Brazíliu, zložitá situácia ale vládne aj v množstve ďalších krajín sveta, dodal šéf WHO. India bola zasiahnutá ničivou vlnou epidémie krátko potom, čo sa jej premiér Narendra Modi chválil, že sa krajine podarilo chorobu poraziť. Počas marca a apríla sa počet nových prípadov a úmrtí stridsaťnásobil. Nemocnice nezvládajú nápor pacientov, chýbajú lôžka aj kyslík.

KORONAVÍRUS Katastrofa v Indii
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mohamed El-Shahed)

Bohatšie krajiny, kde očkovanie postupuje rýchlym tempom, koronavírusové opatrenia teraz postupne uvoľňujú. V krajinách, kde je vakcinácia pomalá či minimálna, sú vyhliadky pochmúrnejšie. V 82-miliónovom Turecku od začiatku marca rástol počet prípadov tak, až v jednom dni dosiahol rekordných viac ako 60.000. Vláda 29. apríla vyhlásila trojtýždňový lockdown, rade sektorov ale udelila výnimku, takže milióny ľudí naďalej chodia do práce. Bilancia klesla, ale lekárski experti žiadajú, aby boli všetky služby s výnimkou tých najnutnejších uzavreté na ďalších 28 dní.

Problémy majú aj ďalšie krajiny

V Egypte, ktorý má 100 miliónov obyvateľov, registrujú teraz viac ako 1000 nových prípadov za deň, podľa expertov je ale tento údaj silno podhodnotený. Akých rozmerov môže epidémia v krajine, kde väčšina ľudí žije v husto obývaných mestách pozdĺž Nílu, dosiahnuť, je ťažké odhadovať. Mustafa Sálim, ktorý pracuje v Suhágu ako právnik, uviedol, že mu volajú desiatky zúfalých ľudí, ktorí zháňajú pľúcne ventilátory či lôžka na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Keď minulý mesiac ochorel 50-ročný farmár Ismail Abdalláh, rodina ho urýchlene previezla na kliniku, kde bez testovania stanovili jeho diagnózu - zápal pľúc. O dva dni neskôr začal mať otec siedmich detí ťažkosti s dýchaním. Nemocnica potvrdila, že sa nakazil koronavírusom a rodina sa snažila zabezpečiť mu lôžko na JIS. V neplatenom krídle nemocnice žiadne miesta neboli, tak príbuzní zháňali lôžko v platenom krídle. Po dvoch týždňoch Abdalláh zomrel. Podľa zdravotníckych predstaviteľov stojí za novou vlnou epidémie ignorovanie preventívnych opatrení. Nosenie rúšok a spoločenské odstupy sa v Egypte dodržiavajú zriedka. Ďalej sú organizované svadby a pohreby a na trhoviskách sa tlačia davy ľudí. V historickom centre Káhiry sa po celý pôstny mesiac ramadán spoločne modlia veriaci.

Pásmo Gazy

Aj v husto osídlenom palestínskom Pásme Gazy, kde žijú dva milióny ľudí, rýchlo rastie počet prípadov nákazy koronavírusom. V marci a apríli presahovali prírastky 1000 prípadov za deň, čo je číslo, ktoré Pásmo Gazy predtým dosahovalo za týždeň. Nemocnice v Pásme Gazy sú na hranici svojich možností, varovala tento týždeň medzinárodná organizácia Lekári bez hraníc. Hnutie Hamas, ktoré v Pásme Gazy vládne, nechalo na začiatku ramadánu uzavrieť mešity a reštaurácie a vyhlásilo nočný zákaz vychádzania, na posledných desať dní pôstneho mesiaca ale tieto obmedzenia zrušilo.

JAR a Pakistan

Predstavitelia v Juhoafrickej republike, ktorá má zďaleka najviac prípadov a úmrtí na africkom kontinente, varovali pred novou vlnou nákazy s blížiacou sa zimou na južnej pologuli. S treťou vlnou epidémie sa potýka tiež Pakistan, kde - podobne ako v Indii - vláda zatiaľ váha s vyhlásením prísnych uzáver. Prírastky sa v 200miliónovom Pakistane zatiaľ pohybujú okolo 6000 nakazených denne; v Indii s viac ako 1,3 miliardy ľudí pribudlo za posledných 24 hodín 414.188 infekcií.

Viac o téme: úmrtiaIndiaEgyptKoronavírusPásmo GazyInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu