Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Rekord v počte úmrtí, situácia v Indii je hrozivá: Zlyháva všetko! Varovanie pre Slovákov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ishant Chauhan, Profimedia)

NAÍ DILLÍ - Počet úmrtí na koronavírus v Indii stúpol za posledných 24 hodín o rekordných 3780. Správa prišla deň po tom, čo sa India stala po USA druhou krajinou na svete, ktorá prekročila smutnú hranicu 20 miliónov celkových prípadov nákazy. V stredu o tom informovala indická vláda, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

KORONAVÍRUS zrazil krajinu na kolená: Strašné svedectvá o apokalypse! Mŕtvych spaľujú na uliciach

Denné prípady nákazy stúpli v stredu o 382.315, ukázali údaje indického ministerstva zdravotníctva. Podľa vládneho modelu šírenia infekcie nastal v stredu vrchol, čo je o niekoľko dní skôr, než sa predpokladalo. Koronavírus sa teda šíri rýchlejšie, ako sa očakávalo. Celkovo India zaznamenala od začiatku pandémie 20,6 milióna prípadov nákazy a 226.188 súvisiacich úmrtí.

Video nie je vhodné pre ľudí s citlivou povahou!

Vlna vysoko nákazlivého indického variantu koronavírusu spôsobuje, že nemocniciam dochádzajú voľné lôžka a kyslík, preplnené sú aj márnice a krematóriá. Mnoho ľudí zomrelo v sanitkách a autách zaparkovaných pred nemocnicami, kde čakali na lôžko alebo kyslík. Do hlavného mesta Naí Dillí dorazili v stredu dva "kyslíkové expresné" vlaky, ktoré priviezli zúfalo očakávaný tekutý kyslík. Na Twitteri to napísal minister železníc Píjúš Gojal. Do rôznych oblastí Indie už zatiaľ doručilo kyslík vyše 25 vlakov.

Indická vláda tvrdí, že zásob kyslíka je dosť, ale jeho rozvoz brzdia problémy s dopravou. Vlna infekcií v Indii prebieha zároveň s dramatickým poklesom v očkovaní obyvateľstva, spôsobeným ťažkosťami v dodávkach a distribúcii vakcín. Najmenej tri indické štáty vrátane štátu Maháraštra, kde sa nachádza aj obchodná metropola Bombaj, hlásili núdzový nedostatok vakcín, čo viedlo k zatvoreniu niekoľkých očkovacích stredísk.

Ľudia čakajúci na vakcínu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rafiq Maqbool, File)

Vládu premiéra Naréndru Módího silne kritizujú za to, že nekonala skôr, aby potlačila druhú vlnu koronavírusu. V krajine sa konali náboženské sviatky a politické zhromaždenia, ktoré prilákali desaťtisíce ľudí, a práve na týchto podujatiach došlo k superšíreniu nákazy. Indická opozícia vyzvala na celoštátny lockdown, ale vláda váha s jeho zavedením pre obavy z ekonomického kolapsu. Niektoré štáty však vyhlásili obmedzenia sociálnych kontaktov.

Čísla z krajiny možno klamú

India má podľa odhadov 3,45 milióna aktívnych prípadov nákazy, ale experti na medicínu tvrdia, že skutočné počty mŕtvych a infikovaných môžu byť päť- až desaťnásobne vyššie. V Indii pribudlo desať miliónov prípadov nákazy len za posledné štyri mesiace, pričom prvých desať miliónov infikovaných zaznamenala krajina za vyše desať mesiacov, pripomenul Reuters.

KORONAVÍRUS Rekord v počte
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Altaf Qadri, File)

Odborníci na verejné zdravie sú presvedčení, že India nedosiahne kolektívnu imunitu tak skoro, ale hospitalizácie a úmrtia výrazne klesnú do šiestich až deviatich mesiacov, píšu noviny The Economic Times.

Televízia NDTV medzitým informovala, že pracovníci Indického vedeckého inštitútu pomocou matematického modelu odhadli, že pri súčasnom trende v krajine do 11. júna zomrie na covid približne 404.000 ľudí. Model Ústavu pre zdravotnícku metriku Washingtonskej univerzity predpovedá viac ako milión úmrtí v Indii do konca júla.

KORONAVÍRUS Rekord v počte
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Profimedia)

Ministerstvo zahraničných vecí odporúča opustiť krajinu

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR odporúča slovenským občanom, aby čo najskôr opustili Indiu a aby do nej v žiadnom prípade necestovali. Dôvodom je rapídne sa zhoršujúca epidemiologická situácia v krajine v súvislosti s novým koronavírusom. Slovenský rezort diplomacie o tom informuje na svojej webovej stránke.  

KORONAVÍRUS Rekord v počte
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Aijaz Rahi)

"Viaceré letecké spoločnosti obmedzujú dostupnosť letov z a do krajiny a zvyšuje sa možnosť nedostupnosti dopravy z krajiny do vlasti. Reštrikcie pre občanov SR pri letoch z Indie pri vstupe do EÚ cez svoje územie zaviedlo napríklad Nemecko. Umožnený je len tranzit pasažierov do krajín mimo Schengenu," približuje ministerstvo. V prípade núdze môžu Slováci v Indii volať na pohotovostnú linku Veľvyslanectva SR v Dillí, a to prostredníctvom telefónneho čísla +919818799477.

Pre výrazne sa zhoršujúcu epidemiologickú situáciu v Indii je na viacerých miestach v krajine obmedzená až nedostupná i bežná zdravotná starostlivosť, čím môže dôjsť k ohrozeniu zdravia a života.

Viac o téme: PandémiaúmrtiaIndiaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu