Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vyhrotená situácia na Ukrajine: VIDEO Výzva pre Rusko! Ak bude konať neuvážene, draho za to zaplatí

Dmytro Kuleba a Jens Stoltenberg na dnešnom rokovaní Zobraziť galériu (7)
Dmytro Kuleba a Jens Stoltenberg na dnešnom rokovaní (Zdroj: TASR/AP Photo/Francisco Seco, Pool)

BRUSEL - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg dnes vyzval Rusko, aby prestalo zhromažďovať jednotky pri hraniciach Ukrajiny a ukončilo podporu separatistov na východe krajiny. Pred rokovaním s ukrajinským ministrom zahraničia Dmytrom Kulebom zároveň vyhlásil, že NATO kvôli súčasnej vyhrotenej situácii zvažuje ďalšie možnosti pomoci Kyjevu. Šéf ukrajinskej diplomacie povedal, že jeho krajina nechce vojnu s Ruskom a usiluje o diplomatické riešenie konfliktu.

Rusko dôrazne varovalo USA: Lode v Čiernom mori? Držte sa ďalej od Krymu, pre vlastné dobro!

Kuleba do Bruselu prišiel na mimoriadne rokovanie v rámci partnerskej rady NATO - Ukrajina, o ktoré Kyjev požiadal kvôli vyhrotenej situácii na východe krajiny, kde pri obnovených bojoch zomrelo podľa ukrajinskej strany niekoľko vojakov.

Ukrajinská armáda sa obáva, že zhromažďovanie desiatok tisíc ruských vojakov pri hraniciach a na okupovanom Kryme môže byť priamou hrozbou pre jej bezpečnosť, Moskva naopak tvrdí, že chce hájiť bezpečnosť vlastnú.

O členstve Ukrajiny rozhodnú spojenci, a nie Moskva

"Rusko musí ihneď ukončiť toto zhromažďovanie jednotiek vnútri Ukrajiny a pri jej hraniciach, ukončiť provokácie a okamžite znížiť napätie," povedal dnes Stoltenberg. Aliancia bude podľa neho pokračovať v podpore ukrajinských síl a hľadať cesty, ako ju rozšíriť. O možnom posilnení spojeneckých jednotiek v čiernomorskej oblasti, ktoré žiada Kyjev, však konkrétne nehovoril.

Dmytro Kuleba a Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (7)
Dmytro Kuleba a Jens Stoltenberg  (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco, Pool)

"V posledných týždňoch Rusko nasadilo tisíce vojakov pripravených na boj na ukrajinských hraniciach, čo je najväčšia prítomnosť ruských vojsk od nelegálnej anexie Krymu v roku 2014," uviedol Stoltenberg.

Stoltenberg zároveň uviedol, že o tom, či Ukrajina vstúpi do NATO, rozhodne Severoatlantická aliancia, nie Moskva. "Je na rozhodnutí 30 spojencov NATO, kedy bude Ukrajina pripravená stať sa jej členom. Nikto iný nemá právo pokúšať sa zasahovať alebo vstupovať do tohto procesu. Rusko sa teraz snaží obnoviť akúsi sféru vplyvu, pričom sa snaží zistiť, čo môžu urobiť jej susedia," zdôraznil generálny tajomník Aliancie.

Antony Blinken
Zobraziť galériu (7)
Antony Blinken  (Zdroj: SITA/Johanna Geron, Pool via AP)

Bruselské sídlo Aliancie v utorok navštívi aj americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý chce rokovať o tom, ako môžu členské krajiny NATO koordinovať spoločný postup ohľadom ruskej vojenskej mobilizácie na hraniciach s Ukrajinou.

Ukrajina chce situáciu riešiť diplomaticky, ale nebude strácať čas

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba vysvetlil, že so Stoltenbergom sa v Bruseli zišli, aby "zabránili chybám urobeným v roku 2014, keď Rusko konalo veľmi rýchlo a realizovalo svoje vojenské ciele na Donbase a na Kryme, zatiaľ čo západní partneri sa rozhodovali, ako reagovať".

Rokovanie v Bruseli
Zobraziť galériu (7)
Rokovanie v Bruseli  (Zdroj: SITA/Johanna Geron, Pool via AP)

"Rusko nás tentoraz nebude môcť zaskočiť," uviedol Kuleba. "Ukrajina a jej partneri zostávajú silní. Nebudeme strácať čas. A ak Moskva začne novú špirálu násilia alebo bude konať neuvážene, draho za to zaplatí," uviedol Kuleba.

Ukrajinský minister súčasne zdôraznil, že "Ukrajina si nepraje vojnu a neplánuje žiadnu ofenzívu ani eskaláciu". Ubezpečil, že "Ukrajina sa zaviazala", že na riešenie konfliktu v Donbase využije diplomatické a politické nástroje. Kuleba sa domnieva, že teraz existujú všetky predpoklady pre to, aby bol zastavený postup ruskej agresie, ale dokonca aj na to, aby Rusko bolo donútené stiahnuť sa z dočasne okupovaných ukrajinských území.

Dmytro Kuleba
Zobraziť galériu (7)
Dmytro Kuleba  (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco, Pool)

"Ukrajina môže opäť obnoviť svoju suverenitu pozdĺž celej svojej hranice," uviedol Kuleba. Pripomenul, že v roku 2014 si nikto nedokázal predstaviť, že by sa Rusko mohlo dostať tak ďaleko do hĺbky ukrajinského územia, do Doneckej a Luhanskej oblasti i na Krym.

"Rusko podľa svojich stratégií chcelo rozdeliť Ukrajinu na polovicu a vytvoriť Novorusko. Tento plán sa nerealizoval, a to kvôli protiopatreniam Ukrajiny a za cenu obety armády," uviedol šéf ukrajinskej diplomacie. Poznamenal v tejto súvislosti, že zahraniční partneri Ukrajiny a jej spojenci zohrali dôležitú úlohu, keď zastavili Rusko "tam, kde je teraz".

NATO a Západ musia konať rýchlo, tvrdí Kuleba

"Na operatívnej úrovni potrebujeme opatrenia, ktoré odradia Rusko a obmedzia jeho agresívne zámery," uviedol Kuleba počas tlačovej videokonferencie. A dodal, že by tieto opatrenia mohli mať napríklad podobu nového kola sankcií voči Rusku.

Dmytro Kuleba
Zobraziť galériu (7)
Dmytro Kuleba  (Zdroj: SITA/Johanna Geron, Pool via AP)

"Môže to byť aj priama podpora pre posilnenie obranných schopností Ukrajiny," dodal. A upozornil, že Rusko vynakladá veľké úsilie na to, aby bránilo tretím krajinám v spolupráci s Ukrajinou v oblasti obrany. "Rusko tvrdo pracuje na oslabení našich obranných schopností," zdôraznil Kuleba.

Viac o téme: RuskoNATOJens StoltenbergUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu