Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bulharsko trápia Rusi: Obchádzajú pravidlá NATO! Takto sa im darí dodávať zbrane do Srbska

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

SOFIA - Rusko využíva civilné lety pre dopravu vojenského materiálu cez bulharský vzdušný priestor do Srbska. Obchádza tým obmedzenia, ktoré krajiny NATO uplatňujú pre prelety cudzích vojenských lietadiel. S odvolaním sa na informácie bulharského ministerstva obrany o tom dnes informovala agentúra BGNES. Srbsko je vojensky neutrálna krajina, jeho armáda však s Moskvou napriek obavám susedných i západných štátov úzko spolupracuje.

Ruská vojenská loď unikla o chlp katastrofe: VIDEO Nevydarený test rakety

V rámci Európskej únie aj NATO každý členský štát, teda aj Bulharsko, o preletoch cudzích vojenských lietadiel rozhoduje sám. Bulharské zákony umožňujú povoliť tri takéto lety ročne, čo Rusko v rokoch 2019 a 2020 využilo v celkovo štyroch prípadoch a dopravilo nimi vojenské vybavenie do Srbska.

Súčasne však našlo cestu, ako reštrikcie pri zásobovaní Belehradu zbraňami obísť, uviedla agentúra. Lety s vojenským materiálom deklaruje ako civilné a úspešne pre ne dostáva povolenie. Sofia v roku 2019 schválila desať preletov ruských civilných lietadiel s vojenským materiálom, vlani päť a tento rok zatiaľ dva.

Náklad sa nedá kontrolovať

Ministerstvo obrany predtým podľa stanice Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE / RL) uviedlo, že "neexistuje žiadny mechanizmus", ako náklad na palube preletujúcich lietadiel kontrolovať.

Susedné Rumunsko prelety ruských vojenských lietadiel do Srbska nepovoľuje. V júli 2019 sa o novinové titulky postaral prelet ruského lietadla zo Srbska cez Maďarsko, Slovensko a Poľsko, keď vyšlo najavo, že zrejme prevážalo vojenskú techniku. Úrady príslušných krajín ho povolili s argumentom, že let bol nahlásený ako civilný.

Slabý článok aliančnej obrany

Bulharský vojenský expert a exminister obrany Todor Tagarev vlani stanici RFE / RL povedal, že umožňovanie preletov ruským vojenským lietadlám robí z Bulharska "slabý článok aliančnej obrany a bezpečnostného systému". "Hoci nejde o bezprostredné nebezpečenstvo, je to na našej strane prinajlepšom nedostatok strategického a dlhodobého myslenia, keď Rusku umožňujeme pestovať vzťahy s krajinami prostredníctvom akcií, ktoré voči nám nie sú priateľské," dodal Tagarev.

Ďalší škandál s ruskými agentmi: Rovnaký scenár ako Vrbětice! Explodovali muničné sklady, 15 mŕtvych

Srbsko ašpiruje na členstvo v EÚ, súčasne ale udržiava priateľské vzťahy s Ruskom a Čínou, od ktorej vlani kúpilo pokročilý systém protivzdušnej obrany. V roku 2006 vyhlásilo Srbsko vojenskú neutralitu. V rovnakom roku vstúpilo do programu NATO Partnerstvo za mier, o plné členstvo v aliancii však neusiluje.

Spoločné manévre Ruska a Srbska

Belehrad v posledných rokoch z Ruska dostal stíhačky MiG-29, bojové vrtuľníky Mi-35, tanky T-72 a obrnené transportéry. Na spoločné manévre s názvom Slovanský štít vyslala Moskva do Srbska koncom roka 2019 batériu moderného systému protivzdušnej obrany S-400 a rakiet zem-vzduch Pancir-S, čo medzi susednými krajinami vyvolalo obavy.

Viac o téme: ZbraneRuskoNATOBulharskoSrbsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu