Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rusko dôrazne varovalo USA: Lode v Čiernom mori? Držte sa ďalej od Krymu, pre vlastné dobro!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Mass Communication Specialist 3rd Class Ethan Jaymes Morrow/Elliot Schaudt, U.S. Navy via AP)

MOSKVA - Rusko dnes varovalo Spojené štáty, nech sa držia bokom od čiernomorského pobrežia Ruska a Krymu. Riziko incidentu je veľmi vysoké, uviedol námestník ministra zahraničia Sergej Rjabkov podľa agentúry Reuters. Vyslanie dvoch amerických vojenských lodí do Čierneho mora, kam majú priplávať tento týždeň, označil na pozadí stúpajúceho napätia na východe Ukrajiny za "provokáciu".

Ak Ukrajina zintenzívni akcie v Donbase, bude to jej koniec: Rusko je pripravené brániť obyvateľov

"Varujeme USA, že je pre nich lepšie držať sa ďalej od Krymu, od nášho pobrežia Čierneho mora. Bude to pre ich dobro," poznamenal Rjabkov.

Agentúra Reuters v tejto súvislosti citovala Pentagón, ktorý odmietol diskutovať o nasadení svojich lodí v danom regióne - uviedol len to, že americká armáda vysiela svoje plavidlá do tohto regiónu bežne.

 "Americké vojnové lode v blízkosti našich brehov nemajú čo robiť," vyhlásil však Riabkov. Poznamenal, že manévre americkej flotily tisíce kilometrov od miest ich dislokácie "sú vždy nástrojom geopolitiky". "USA sa zjavne cítia ako vládca morí, ako dediči Veľkej Británie z inej epochy," vyhlásil Riabkov. Podľa jeho slov by USA mali pochopiť, že takéto alebo iné incidenty sprevádzajú "veľmi vysoké riziká".

Rjabkov súčasne ubezpečil, že Moskva chce naďalej brániť ruskojazyčné obyvateľstvo časti východoukrajinského Donbasu, ovládané proruskými separatistami od jari 2014. Rusko tak chce postupovať napriek americkému varovaniu, že zaplatí "vysokú cenu" za počínanie na východe Ukrajiny. "Jednoducho bránime svoje záujmy, záujmy našich občanov, ruskojazyčného obyvateľstva. Naďalej ich budeme brániť," vyhlásil námestník podľa agentúry TASS.

Sergej Rjabkov
Zobraziť galériu (2)
Sergej Rjabkov  (Zdroj: SITA/AP Photo/Fabrice Coffrini, pool)

Akékoľvek hrozby podľa diplomata len posilňujú presvedčenie Moskvy, že sa uberá správnou cestou, "pretože USA sú našim protivníkom a robia všetko, aby podlomili ruské pozície na medzinárodnej scéne".

Zdôraznil, že zodpovednosť za eskaláciu na Ukrajine "bude v plnom rozsahu padať na Kyjev a jeho západných kurátorov". Podľa Riabkova Rusko "trvá na tom, aby sa členské štáty NATO, demagogicky diskutujúce o ochrane nezávislosti, suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny, (radšej) starali o to, ako skrotiť vojnové ambície svojich klientov v Kyjeve, a ako dosiahnuť, aby sa plnil balík minských dohôd, ktorý naši susedia absolútne demonštratívne popierajú".  

Vzájomné obviňovanie sa Ruska a Ukrajiny

Napätie v Donbase v posledných týždňoch stúpa. Kyjev v minulých dňoch bil na poplach kvôli sústreďovaniu ruských vojsk pri hraniciach s Ukrajinou a varoval pred rizikom ruskej "ozbrojenej agresie" pod zámienkou ochrany rusky hovoriacich obyvateľov Donbasu, Rusko naopak obviňuje Kyjev z provokácií.

Ukrajina od ruskej anexie Krymu a prepuknutia ozbrojeného konfliktu v Donbasu na jar 2014 obviňuje Rusko z agresie a okupácie ukrajinského územia, aj keď Moskva priame zapojenie do konfliktu popiera. Boje si doteraz vyžiadali viac ako 13-tisíc mŕtvych.

Viac o téme: VarovanieRuskoUSAMoskvaKrym
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu