Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Úžasná správa: O krok bližšie k výhre nad rakovinou! Vedci vyvinuli novú protinádorovú látku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

PRAHA - Novú protinádorovú látku vyvinul vedecký tím z Česka. Látka nazvaná mitoDFO využíva, že nádorové bunky potrebujú viac železa. Blokuje tak jeho spracovanie, čo zabraňuje nádoru v raste.

Vedci hlásia veľký úspech: Nová protilátka funguje proti všetkým obávaným mutáciám KORONAVÍRUSU!

Článok o výzkume publikoval časopis Cancer Research, informovala v utorok Akadémia vied ČR. Tím už požiadal o patenty v Európskej únii a v Spojených štátoch. Na projekte spolupracovali odborníci z Biotechnologického ústavu AV, Prírodovedeckej fakulty Univerzity Karlovej (PRF UK) a firmy Smart Brain.

Schéma pôsobenia mitochondriálne cieleného deferoxamínu na nádorové bunky
Zobraziť galériu (3)
Schéma pôsobenia mitochondriálne cieleného deferoxamínu na nádorové bunky  (Zdroj: Akadémia vied ČR)

Podľa vedcov je kombinácia zacielenia na mitochondrie a narušenie metabolizmu železa nádorových buniek nový prístup, ktorý výrazne potláča rozvoj nádoru. Vedúci Laboratória nádorovej rezistencie Jaroslav Truksa opísal, že zablokovanie mitochondriálneho metabolizmu železa v nádorových bunkách zabraňuje ich rastu a deleniu, ale aj schopnosti metastázovania. Nakoniec vedie k ich smrti. Vedci látku už úspešne otestovali na myšiach.

Novo popísaný mitochondriálne cielený deferoxamín (mitoDFO) využíva metabolické odlišnosti mitochondrií nádorových buniek. Podľa vedcov je potom zásadné to, že nová látka pôsobí iba na nádorové bunky, nezhubné nezasiahne. Tím preukázal, že látka neovplyvnila systémový metabolizmus železa v myších modeloch. Podľa odborníkov to potvrdzuje preferenčné zacielenie práve do nádorových buniek.

Fragmentácia mitochondrií a ich pohyb smerom k bunkovej periférii
Zobraziť galériu (3)
Fragmentácia mitochondrií a ich pohyb smerom k bunkovej periférii  (Zdroj: Akadémia vied ČR)

Zástupcovia AV uviedli, že teraz tím musí vykonať ďalšie predklinické testovanie - zameria sa na viac zvieracích modelov i farmakológiu. Šéf Laboratóriá invazívnosti nádorových buniek pri PRF Jan Brábek uviedol, že jeho laboratórium spolupracuje s kolegami z Biotechnologického ústavu aj na niekoľkých ďalších projektoch prepájajúcich nádorový metabolizmus a invazivitu nádorových buniek. 

Viac o téme: RakovinaNádorMitoDFO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu