Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lekári sú zúfalí: Sme na okraji priepasti! Varujú pred obrovskou vlnou zákerného ochorenia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Onkológovia z univerzitnej nemocnice v Krakove varujú, že tento rok sa dá očakávať až o 40 percent viac novo odhalených prípadov rakoviny než vlani. Vtedy totiž nebolo kvôli pandémii covidu-19 mnoho zhubných nádorov odhalených, upozornila poľská televízia TVN 24.

Lekár varuje: Máte v rodine TOTO ochorenie? Mali by ste ísť na test, ženám hrozí tragédia!

"Sme vo veľmi kritickej situácii, v ktorej sme nikdy neboli a ani sa nám nezdalo, že by sme sa v nej mohli ocitnúť. Voláme o pomoc, pretože sme na okraji priepasti," vyhlásil podľa televízie šéf krakovského onkologického oddelenia profesor Piotr Wysocki. Varoval, že iné nemocnice v krajine sú na tom rovnako.

Vlani podľa profesora bolo odhalených o 20 percent menej zhubných nádorov ako v predchádzajúcom roku - a stalo sa tak nie preto, že by neboli, ale preto, že neboli včas diagnostikované. "A teraz sa objavila neuveriteľne veľká vlna nových prípadov," dodal.

Lekári sú zúfalí: Sme
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Celý systém sa rýchlo rúca

Krakovskí experti predpokladajú, že tento rok bude o 40 percent viac zistených zhubných nádorov než vlani. "Predpokladáme, že sa preženú dva ročníky pacientov: minuloročný a tohtoročný," povedal profesor. Očakáva, že v minulom roku "prehliadnutí" pacienti tento rok prídu s väčším nádorom, vyžadujúcim zložitejšiu a dlhšiu liečbu.

"Celý systém roky pracoval na hrane a pandémia spôsobila, že sa rúca ako domček z kariet," varoval. Čelí vraj zúfalým telefonátom, listom a mailom, v ktorých ľudia prosia o pomoc a sťažujú sa, že nemôžu zohnať nikoho, kto by ich liečil. K novým pacientkam napríklad patrí dvadsaťročná tehotná žena s rakovinou, ktorá už je v pokročilom štádiu, pretože príznaky v posledných mesiacoch nikto neskúmal. V posledných týždňoch počet nových pacientov vyžadujúcich okamžitú chemoterapiu pred operáciou vzrástol až štvornásobne. "Je to nepredstaviteľné," povedal onkológ.

Lekári sú zúfalí: Sme
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V nemocniciach chýbajú lekári

"Už roky sledujeme rast počtu onkologických ochorení. Teraz sú ochorenia v pokročilejšom štádiu ako pred pandémiou," zdôraznila doktorka Joanna Strebová, ktorá okrem práce v nemocnici plní aj úlohu konzultanta v rámci vojvodstva. Kým pacientov rýchlo pribúda, nemocnici sa nedostáva mladých onkológov. Na viac ako dve desiatky voľných miest sa v priebehu dvoch rokov prihlásili len traja záujemcovia.

Krakovská nemocnica je najväčšia v regióne a má najviac lekárov, ale napriek tomu na jedného onkológa tento rok pripadá 4200 pacientov. Ešte pred piatimi rokmi to bolo 2600 pacientov na doktora. Ročne do univerzitnej nemocnice príde takmer 30-tisíc pacientov s rakovinou, dodala TVN 24.

Viac o téme: VyšetrenieRakovinaKoronavírusPandémie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu