Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Študentka na Bali chytila do dlane krásneho tvora: Netušila, že sa zahráva s krutou smrťou!

Kaylin Phillipsová mohla na svoj zážitok doplatiť aj životom. Zobraziť galériu (4)
Kaylin Phillipsová mohla na svoj zážitok doplatiť aj životom. (Zdroj: TikTok/ kaylinmarie21)

DENPASAR/VIRGINIA - Americká študentka sa nevedomky dostala do úzkeho kontaktu so smrťou, keď počas svojho pobytu v zámorí chytila do dlaní vysoko jedovatú chobotnicu. Vizuálny príťažlivý morský tvor dokáže pri jednom uhryznutí vylúčiť jed desaťtisíc krát silnejší ako kyanid a stačil by na usmrtenie desiatok ľudí.

VIDEO Rybár ulovil tú najčudnejšiu rybu vo svojom živote: Keď otvoril jej ústa, ostal v šoku

Kaylin Phillipsová z amerického štátu Virgínia sa s chobotnicou s modrými krúžkami stretla počas svojej návštevy na univerzite na indonézskom ostrove Bali. Ako študentka pomáhala natáčať dokumentárny film o životných podmienkach zvierat a podarilo sa jej vidieť naozaj kus divokej prírody.

VIDEO Študentka na Bali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Svoj zážitok približne spred troch rokov znovu osviežila na sieti TikTok, kde zverejnila video, ako drží v rukách malú chobotničku a jej kolegovia ju polievajú vodou. Podľa vlastných slov až potom, čo sa so zábermi vtedy pochválila na sociálnej sieti, začala skúmať o akého živočícha ide. Po nájdení výsledkov ju asi ešte veľmi dlho mrazilo. Mala totiž obrovské šťastie.

VIDEO Študentka na Bali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TikTok/ kaylinmarie21)

Chobotnica z rodu Hapalochlaena je totiž jeden z najsmrteľnejších tvorov žijúcich v oceáne. Svojím jedom dokáže človeka zabiť v priebehu niekoľkých minút. Tento na prvý pohľad roztomilý hlavonoženec má totiž v sebe jed obsahujúci neurotoxín tetrodotoxín, ktorý dokáže ochromiť svaly, bránicu a spôsobiť zastavenie dýchania. Navyše uhryznutie býva bezbolestné, takže si človek ani nemusí uvedomiť, že má v sebe jed, kým sa nedostavia problémy s dýchaním.

VIDEO Študentka na Bali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Medzi ďalšie príznaky tiež môže patriť nadmerné krvácanie, nevoľnosť, zvracanie, zmeny videnia a ťažkosti s prehĺtaním. Pre uhryznutie neexistuje žiadny protijed. Jediná záchrana spočíva v podávaní umelého dýchania, intubácia a pľúcna ventilácia až do chvíle, kým sa toxín z tela nedostane a ťažkosti neustúpia.

@kaylinmarie21

Called my dad crying 3 hours later in Bali🙃 ##blueringoctopus ##bali ##uluwatu ##fyp ##imdumb ##thanksjesuschrist ##ShowerWithMoxie ##EnvisionGreatness

♬ Oh No Oh No Oh No No No - Dubskie

S týmito chobotničkami sa človek stretáva iba zriedka. Sú považované za samotárov oceánu. Často sa skrývajú v štrbinách a ulitách a keď sú ohrozené, ich telo pokryjú jasnomodré krúžky, ktoré varujú predátorov. Lovia malé kraby a krevety a svoju korisť ochromia jedom, ktorý okrem tetrodoxínu obsahuje aj histamín, taurín či oktopamín. Spomínaný druh sa vyskytuje v teplých pobrežných vodách Indického a Tichého oceánu. Dospelí jedinci dorastajú do veľkosti 12 až 20 cm.

Viac o téme: ChobotnicaBaliKaylin Phillipsová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu