Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Otec s dcérou (5) neverili vlastným očiam: VIDEO Pri prechádzke narazili na vzácny úkaz

Mrož pôsobil veľmi vyčerpane Zobraziť galériu (2)
Mrož pôsobil veľmi vyčerpane (Zdroj: Twitter/OSullivanJennie)

DUBLIN - Írske grófstva Kerry zaznamenalo cez víkend netradičnú návštevu. Na pobreží sa objavil viac ako dvojmetrový mrož. Arktické zviera sa podľa írskych médií zdalo byť extrémne vyčerpané. Ako sa dostalo na juhozápad Írska, nie je jasné. Jednou z možností je, že zaspalo na ľadovej kryhe, ktorá ho potom odniesla ďaleko od domova.

Úžasný objav v Afrike po 50 rokoch: Vedci sa na seba pozreli a vedeli, že je to niečo špeciálne

Po dlhej ceste z polárnych končín mrož skončil na ostrove Valentia tesne pri hlavnom írskom ostrove. Ako prví ho tam zrejme pri nedeľnej prechádzke spozorovali miestni obyvatelia Alan Houlihan a jeho päťročná dcéra Muireann. "Bolo to úžasné, ozajstné dobrodružstvo. Nemohli sme uveriť vlastným očiam, také veci sa dejú raz za život," povedal Houlihan.

Podľa webu independent.ie mohlo ísť o prvé uzretie mroža v Írsku. Verejnoprávna televízia RTÉ News ale na svojom webe uvádza, že hoci ide o vzácny úkaz, jedinci tohto arktického druhu už boli v írskych vodách spozorovaní viackrát. Prvý záznam o takejto udalosti je podľa stanice z roku 1897, kedy údajne mrož zavítal do ústia rieky Shannon. Ďalšie zmienky prišli až v 80. rokoch minulého storočia, odvtedy bol však mrož v Írsku spozorovaný viac ako 20-krát, píše RTÉ News.

Ten, ktorý teraz doputoval do grófstva Kerry, je pravdepodobne pomerne mladý, lebo jeho očné zuby merajú len asi 30 centimetrov. Dospelý jedinec ich môže mať aj trikrát dlhšie. Po ceste k írskemu pobrežiu sa zablúdený mrož zároveň javil ako veľmi vyčerpaný.

"V tejto fáze musí byť dosť unavený a hladný," povedal riaditeľ morského sveta v meste Dingle Kevin Flannery. "Je z Arktídy. Podľa mňa sa stalo to, že zaspal na ľadovej kryhe, ktorá ho odniesla, a potom už bol veľmi ďaleko, napríklad niekde uprostred Atlantiku, kam sa mohol dostať od Grónska," odhadoval morský biológ. Podľa Flanneryho musí verejnosť divokému zvieraťu dopriať pokoj, aby mohlo načerpať sily a "potom sa, dúfajme, bude schopné samo dostať domov".

Viac o téme: MrožÍrsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu