Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zlá správa pre vakcínu AstraZeneca: Podľa štúdie takmer neúčinkuje na túto mutáciu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena)

JOHANNESBURG - Začiatkom februára Južná Afrika pozastavila očkovanie koronavírusovou vakcínou od výrobcu AstraZeneca. Dôvodom bola obava, že by to malo len nízku úroveň účinnosti proti vírusovej mutácii, ktorá je tam veľmi rozšírená. V rozsiahlej štúdii teraz vedci tiež potvrdili nižšiu mieru ochrany v číslach - je iba 10,4 percenta proti miernym až stredne ťažkým chorobám.

Vedci varujú: Hneď po očkovaní proti koronavírusu radšej neberte tabletky proti bolesti

Očkovacie reakcie, obavy z trombózy: Poškodenie imidžu britsko-švédskej farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca je obrovské. Takmer sa zabudlo, že účinná látka má iba veľmi obmedzený účinok proti juhoafrickému variantu (B.1.351) koronavírusu.

Takmer žiadny ochranný účinok

„Režim dvoch dávok vakcíny nepreukázal žiadny ochranný účinok proti miernym až stredne závažným ochoreniam Covid-19 proti variantu B.1.351,“ napísali Shabir Madhi (univerzita v Johannesburgu) a juhoafrickí spoluautori štúdie v najprestížnejšom lekárskom časopise na svete, New England Journal of Medicine.

Vo verejnej diskusii sa doteraz hovorilo väčšinou iba o čiastočnej ochrane proti B.1.351 touto vakcínou. Realita pri vakcíne, na ktorej je založená podstatná časť očkovacích stratégií mnohých krajín, sa javí ako problematickejšia. Vedci vlani medzi 24. júnom a 9. novembrom skúmali účastníkov vo veku od 18 do 65 rokov v rámci rozsiahlej štúdie o účinnosti vakcíny. 1010 ľudí dostalo najmenej jednu dávku placeba, 1011 účastníkov dostalo najmenej jednu dávku vakcíny.

Zlá správa pre vakcínu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Esteban Felix)

Juhoafrická forma bude čoskoro dominovať?

Výsledky sú dosť problematické, keď sa vezme do úvahy, že juhoafrický variant patogénu Covid-19 by sa v najhoršom prípade mohol v budúcnosti stať väčšinovým po celom svete. „V primárnej analýze sa u 23 zo 717 ľudí, ktorí dostávali placebo, vyvinula mierna až stredne závažná choroba Covid-19 (3,2%), rovnako ako u 19 zo 750 príjemcov očkovacej látky (2,5%). To podľa štúdie zodpovedalo účinnosti 21,9 percenta“. Avšak zo 42 účastníkov štúdie, u ktorých sa vyvinul Covid-19, 39 alebo 92,9 percenta sa nakazilo juhoafrickým vírusovým variantom B.1.351. „Účinnosť vakcíny proti tomuto variantu bola 10,4 percenta,“ uviedli vedci.

Mutácia B.1.351 vyvoláva veľké obavy

Okrem mutácie N501Y, ktorá bola po prvýkrát detekovaná v Brazílii, spôsobuje v súčasnosti výskumníkom „najväčšie starosti“ aj juhoafrický variant. Dôvodom je okrem vyššej infekčnosti aj účinok doteraz vyvinutých očkovaní. Veľkou otvorenou otázkou teraz zostáva, ako očkovanie vakcínou AstraZeneca ovplyvňuje ťažké formy ochorenia po infekcii B.1.351. Aj keď ešte stále čaká na konečný dokument, zdá sa, že sú oveľa miernejšie a žiadny pacient nemusel byť hospitalizovaný alebo ventilovaný.

Zlá správa pre vakcínu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Iné vakcíny preukázali lepšiu účinnosť

Ľudstvo však nie je úplne bezbranné proti mutácii. Napríklad aj tu preukázala dobrú účinnosť vakcína Biontech/ Pfizer - vedci konštatovali, že miera neutralizácie pre tri mutácie juhoafrického variantu bude iba „mierne nižšia“. Podobná situácia je aj s vakcínou od amerického výrobcu Moderna - podľa spoločnosti to dokázali dve takzvané neutralizačné štúdie národného amerického zdravotníckeho ústavu vo Washingtone a Texaskej univerzity.

Viac o téme: ŠtúdiaúčinnosťOčkovanieAstraZenecaJuhoafrická mutácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu