Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V tlačenici na poslednej rozlúčke s prezidentom Tanzánie zahynulo 45 ľudí

Prezident Magufuli zomrel 17. marca na zlyhanie srdca vo veku 61 rokov Zobraziť galériu (3)
Prezident Magufuli zomrel 17. marca na zlyhanie srdca vo veku 61 rokov (Zdroj: SITA/AP )

DAR ES SALAAM - Najmenej 45 ľudí zahynulo v tlačenici v Tanzánii, ktorá vznikla, keď sa dav 10.000 ľudí 21. marca prišiel pozrieť do najväčšieho mesta Dar es Salaam na verejne vystavené telo zosnulého prezidenta Johna Magufuliho. V utorok o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na šéfa tamojšej regionálnej polície Lazara Mambosasu.

Tanzánijskí policajti ešte minulý utorok informovali, že obeťami tlačenice na štadióne Uhuru v Dar es Salaame sa stala 30-ročná žena a štyri deti vo veku 7-12 rokov. Miestni predstavitelia však vtedy presné údaje o počte obetí nevedeli zverejniť, keďže v dave odpadli stovky ľudí. 

Viacero osôb muselo byť pre zranenia utŕžené v tlačenici hospitalizovaných, väčšinu z nich však už z nemocnice prepustili, priblížil Mambosasa. Predtým, ako Magufuliho 26. marca pochovali v jeho rodnom mestečku Chato (vysl. čato), jeho telo vystavili pre trúchliacich aj v hlavnom meste Dodoma, v mestách Mwanza a Geita a na ostrove Zanzibar.      

Prezident Magufuli zomrel 17.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP )

Kontroverzný autoritatívny prezident Magufuli zomrel 17. marca na zlyhanie srdca vo veku 61 rokov. Opoziční lídri a jeho kritici však tvrdia, že dôvodom jeho úmrtia boli komplikácie spojené s ochorením COVID-19. Bývalý tanzánijský prezident patril k popieračom pandémie koronavírusu.

Na štátnom pohrebe Magufuliho sa zúčastnila aj nová prezidentka Tanzánie Samia Suluhuová Hassanová, ako aj lídri deviatich afrických krajín. Suluhuová Hassanová, ktorá bola v čase úradovania Magufuliho jeho viceprezidentkou, zložila krátko po jeho smrti slávnostnú prísahu. Stala sa tak prvou ženou na čele tejto východoafrickej krajiny. Prezidentkou Tanzánie bude prinajmenšom do ďalších volieb, ktoré sa uskutočnia v roku 2025.

Prezident Magufuli zomrel 17.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP )

Viac o téme: PohrebSmrťTlačenicaTanzániaJohn Magufuli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu