Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zásoby uránu v Iráne 14-násobne prekračujú stanovený limit, tvrdí agentúra pre atómovú energiu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v utorok informovala, že zásoby obohateného uránu v Iráne v súčasnosti presahujú 14-násobok limitu stanoveného v jej dohode so svetovými mocnosťami z roku 2015.

Ako informovala agentúra AFP, v správe MAAE zverejnenej v utorok vo Viedni sa tiež uvádza, že k 16. februáru celkove zásoby obohateného uránu v Iráne predstavujú 2967,8 kilogramov. Limit v dohode z roku 2015 bol stanovený na 300 kilogramov obohateného uránu vo viazanej forme, čo je ekvivalent 202,8 kilogramu čistého uránu.

Tieto správy MAAE prichádzajú v deň, keď Irán začal obmedzovať niektoré inšpekcie MAAE. Ide o reakciu na krok Spojených štátov, ktoré odmietli zrušiť sankcie uvalené na Irán. MAAE okrem toho na svojom zasadnutí vo Viedni vyjadrila veľké znepokojenie v súvislosti s možnou prítomnosťou jadrového materiálu v oficiálne nepriznanom jadrovom zariadení v Iráne.

MAAE vo svojej správe uviedla, že "je hlboko znepokojená tým, že na tomto nelegálnom mieste sa mohol nachádzať nelegálny jadrový materiál a že tento jadrový materiál Irán naďalej nehlási v rámci dodatkového protokolu k jadrovej dohode so svetovými mocnosťami". Predbežné uplatňovanie dodatkového protokolu Iránom je súčasťou jadrovej dohody medzi islamskou republikou a šiestimi svetovými mocnosťami z roku 2015, známej aj pod názvom Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA). Teherán sa vtedy zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie sankcií.

V najnovšej správe MAAE sa konštatuje, že Irán ani "po 18 mesiacoch nepodal potrebné, úplné a technicky dôveryhodné vysvetlenie pre prítomnosť častíc jadrového materiálu". Predmetné zariadenie sa údajne nachádza v teheránskej štvrti Turkuzábád a podľa tvrdenia Izraela sa tam v minulosti uskutočňovali utajené aktivity súvisiace s iránskym jadrovým programom. Zdroje však tvrdia, že nič nenasvedčuje tomu, že by sa táto lokalita využívala na spracovanie uránu; mohla však byť využívaná ako jeho skladisko.

Skupina E3 kritizuje Irán za obmedzenie kontrol

Irán začal od utorka obmedzovať medzinárodné inšpekcie vo svojich jadrových zariadeniach. Teherán sa takto snaží vyvinúť tlak na európske krajiny a administratívu prezidenta USA Joea Bidena, aby zrušili ekonomické sankcie a obnovili jadrovú dohodu z roku 2015, uviedla agentúra AP.

Skupina európskych signatárov tejto dohody (E3) označila toto konanie Iránu za nebezpečný krok. V spoločnom vyhlásení Británie, Francúzska a Nemecka, ktoré v utorok zverejnilo britské ministerstvo zahraničných vecí, sa uvádza, že rozhodnutie iránskeho vedenia zastaviť implementáciu dodatkového protokolu v rámci Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA) pre iránsky jadrový program je ďalším porušením povinností zo strany Teheránu.

Trojica európskych krajín súčasne upozornila, že Teherán takto významne znižuje možnosti dohľadu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) nad dodržiavaním záruk vyplývajúcich zo zmluvného dokumentu. Vo svojom vyhlásení Londýn, Paríž a Berlín vyzvali Irán, aby upustil od prijatých opatrení a úzko spolupracoval s MAAE.

Porušenie jadrovej dohody zo strany Iránu a snaha obmedziť medzinárodné inšpekcie podčiarkujú podľa AP zložitosť problému, ktorému čelí Biden. Ten sa snaží zvrátiť rozhodnutie svojho predchodcu Donalda Trumpa, ktorý v roku 2018 v mene USA jednostranne odstúpil od dohody s Iránom. Naopak, Nemecko, Francúzsko, Británia, Čína a Rusko sa túto dohodu snažia udržať pri živote. JCPOA bola najvýznamnejším paktom medzi Iránom a hlavnými svetovými mocnosťami od islamskej revolúcie v roku 1979.

Viac o téme: UránViedeňIránMedzinárodná agentúra pre atómovú energiu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu