Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Francúzsky prezident vyzýva Irán, aby prestal zhoršovať jadrovú krízu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/John Thys/Pool Photo via AP, File)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyzval Irán, aby prestal zhoršovať už aj tak vážnu krízu v spojitosti so svojím jadrovým programom ďalším porušovaním jadrovej dohody z roku 2015. Informovala o tom agentúra AFP.

"Irán musí urobiť očakávané gestá a správať sa zodpovedným spôsobom," povedal Macron. Islamská republika musí podľa jeho slov prestať zhoršovať jadrovú situáciu - ktorá je už aj tak vážna - porušovaním jadrovej dohody z roku 2015. Túto dohodu (Spoločný komplexný akčný plán, známy pod medzinárodnou skratkou JCPOA) podpísali s Iránom vo Viedni v júli 2015 Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA.

Spojené štáty pod vedením vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa od jadrovej zmluvy v roku 2018 jednostranne odstúpili a na Irán opätovne uvalili sériu sankcií. Teherán na to reagoval niekoľkonásobným porušením dohody. Francúzsko je podľa Macrona naplno pripravené obnoviť postup s cieľom nájsť riešenie tejto krízy. Vláda nového amerického prezidenta Joea Bidena vyjadrila ochotu opäť k tejto dohode pristúpiť, no podmieňuje to tým, že Teherán najprv začne plniť svoje záväzky.

Viac o téme: KrízaFrancúzskoIránJadrová dohodaEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu