Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Irán vyzval Bagdad, aby identifikoval páchateľov protiamerických útokov v Iraku

Iránsky prezident Hasan Rúhání
Iránsky prezident Hasan Rúhání (Zdroj: SITA/Iranian Presidency Office via AP)

TEHRÁN - Irán v sobotu požiadal Bagdad, aby "identifikoval páchateľov" raketových útokov na americké veľvyslanectvo a ďalšie západné ciele v Iraku, pretože boli podniknuté so zámerom poškodiť iránsko-iracké vzťahy. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Séria rakiet v pondelok 22. februára cielila na prísne stráženú Zelenú zónu v irackej metropole Bagdad, kde sídli americké veľvyslanectvo aj ďalšie zahraničné ambasády. Útok bol už tretí za posledných sedem dní, po relatívnom štvormesačnom pokoji. Predchádzajúce sa zameriavali na západné diplomatické, vojenské alebo komerčné zariadenia po celom Iraku.

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf po rozhovoroch so svojím irackým kolegom Fuádom Husajnom v Teheráne vo vyhlásení napísal: "Zdôrazňujeme, že je nutné, aby iracká vláda identifikovala páchateľov týchto útokov. Nedávne útoky a incidenty... môžu mať zámer narušiť iránsko-iracké vzťahy a destabilizovať Bagdad." Stretnutie oboch šéfov diplomacií nasledoval po tom, čo Washington podnikol odvetu za spomínané útoky a v noci na piatok spustil nálety na zariadenia vo východnej Sýrii (blízko hranice s Irakom), ktoré využívajú Iránom podporované milície.

Pentagón o vojenskej operácii vyhlásil, že ju schválil prezident Joe Biden a išlo o "odplatu za nedávne útoky proti americkým a koaličným vojakom v Iraku". Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok oznámil, že administratíva chcela dať "veľmi, veľmi jasne najavo - predovšetkým Iránu -, že páchatelia nemôžu beztrestne konať proti našim ľuďom, našim partnerom, našim záujmom".

K raketovým útokom v Bagdade sa nikto neprihlásil, ale Washington vyhlásil, že spravodajské informácie ukázali, že za útoky sú zodpovedné radikálne proiránske frakcie operujúce pod záštitou irackej polovojenskej organizácie Hašd aš-Šabí. Irak, ktorý desaťročia trpí vojnou a povstaním, je strategickým bojiskom pre úhlavných nepriateľov - USA a Irán. Obe krajiny sú však zároveň spojencami Bagdadu.

Viac o téme: Páchateliaútok IránIrakBagdad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu