Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mužovi (49) covid zničil pľúca i obličky: Dojímavé VIDEO jeho prvých krokov po takmer ročnej hospitalizácii

Jason K. (vľavo), ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Jason K. (vľavo), ilustračné foto (Zdroj: Twitter/Sky News, TASR/AP)

LEEDS – Mimoriadne ťažký boj s covidom-19 má za sebou štyridsaťdeväťročný Jason Kelk. Brit sa na nemocničnom lôžku zotavoval dlhých desať mesiacov. Ľudí z celého sveta teraz dojíma video, ktoré zachytáva mužove prvé kroky po prekonaní koronavírusu, ktorý mu zničil pľúca aj obličky.

Jason Kelk sa infikoval novým koronavírusom vlani na sklonku marca. Od 4. apríla ležal na JIS-ke v britskom Leedse, kde ho pripojili na pľúcnu ventiláciu. Jeho stav bol veľmi vážny. Priťažila mu aj cukrovka druhého typu.   

Po desiatich mesiacoch strávených v nemocnici sa stal malý zázrak. Kelk, ktorému covidová infekcia zničila pľúca i obličky, sa postavil na vlastné nohy. Jeho manželka Sue síce nemohla byť pri ňom, no personál pre manželov spravil dojemný čin – ich stretnutie zorganizoval pred budovou.

„Už v úvode januára spravil s pomocou personálu prvé kroky. Teraz to ale dokázal sám. Je to pre mňa zázrak. Som na neho hrdá,“ povedala Sue. „Už vie byť bez prístroja 16 hodín denne. Zopárkrát bez neho vydržal fungovať aj 60 hodín,“ dodala Kelkova žena. Pripúšťa však, že na prehnané nádeje je ešte priskoro. „Teším sa z jeho pokroku, no zároveň si nechcem dávať príliš optimistické nádeje, lebo jeho zdravotný stav ešte nie je stabilný,“ uviedla Sue. Brit totiž teraz nie je schopný hovoriť. Dôvodom je tracheostómia - otvor v krku do priedušnice.

Viac o téme: PacientPľúcaObličkyCovid-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu