Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci prišli s dobrou správou: Tento bežný liek znižuje riziko hospitalizácie s KORONAVÍRUSOM!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

LONDÝN - Liek zo skupiny kortikoidov, ktorý bežne používajú astmatici, znižuje podľa štúdie vedcov z Oxfordskej univerzity u pacientov s covidom-19 riziko hospitalizácie a skracuje čas uzdravovania. Chorí ho však musia dostať v siedmich dňoch od prejavenia symptómov, píše agentúra Reuters.

Prevrat v boji s KORONAVÍRUSOM? Vedci sú na stope účinného lieku, ochrana proti pandémiám

Štúdie, ktorej sa po 28 dní zúčastnilo 146 pacientov, ukázala, že keď vdychovali budezonid, predávaný pod názvom Pulmicort, znížilo sa u nich v porovnaní s obvyklou liečbou covidu-19 riziko hospitalizácie o 90 percent. Vedci uviedli, že k tomuto výskumu ich priviedla skutočnosť, že ľudia s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, ktorým lekári často predpisujú kortikoidy, tvorili nepomerne malú časť pacientov hospitalizovaných na začiatku pandémie.

U účastníkov štúdie inhalujúcich budezonid tiež rýchlejšie ustúpila horúčka a v menšej miere ich trápili dlhodobé prejavy choroby.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Podľa Mony Bafadhelovej, členky vedeckého tímu, je povzbudivé, že relatívne bezpečný, ľahko dostupný a dobre preskúmaný liek by mohol priniesť úľavu v situácii, keď sú nemocnice v mnohých krajinách preťažené.

Svet má novú nádej v boji s pandémiou: Na ceste je prelomový liek! Izraelčania ním vyliečili ťažké prípady covidu

Reuters pripomína, že Pulmicort od firmy AstraZeneca, ktorá je jedným z výrobcov vakcíny proti covidu-19, svojho času platil za "senzáciu" medzi liekmi na astmu.

Viac o téme: LiekAstmaKoronavírusCovid-19Kortikoid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu