Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Európska agentúra pre lieky nedostala od výrobcu ruskej vakcíny žiadosť o schválenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Juan Karita)

AMSTERDAN - Európska agentúra pre lieky (EMA) zatiaľ nedostala od výrobcu ruskej vakcíny proti novému koronavírusu Sputnik V žiadosť o jej schválenie pre použitie v krajinách EÚ. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

"Gamalejov vedecko-výskumný inštitút epidemiológie a mikrobiológie (NICEM), ktorý vakcínu Sputnik V vyvinul, Európsku agentúru pre lieky doteraz nepožiadal o posúdenie výsledkov jej klinických testov ani o súhlas na uvedenie svojej vakcíny na trh v členských štátoch Európskej únie," uvádza sa v stredajšom stanovisku EMA.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Ruský výrobca vakcíny však podľa agentúry DPA v utorok informoval, že takúto žiadosť podal. EMA vo vyhlásení uviedla, že s ním je v kontakte, aby určila ďalšie kroky. Dodala, že výrobca prejavil záujem o preskúmanie výsledkov svojich klinických testov.

Podľa predbežných údajov o tretej fáze klinických testov publikovaných v časopise The Lancet bola účinnosť vakcíny Sputnik V 91,6 percenta. Po podaní prvej dávky tejto dvojzložkovej vakcíny dosahovala úroveň 87,6 percenta.

Viac o téme: KoronavírusEurópska agentúra pre liekyRuská vakcína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu