Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Situácia v Mjanmarsku sa vyostruje: Zamestnanci nemocníc na protest vstupujú do štrajku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

NEPJITO - Zamestnanci 70 nemocníc a zdravotníckych zariadení v 30 mestách v Mjanmarsku vstúpili do štrajku na protest proti vojenskému prevratu, pri ktorom sa chopila moci tamojšia armáda a jej príslušníci zadržali de facto premiérku Aun Schan Su Ťij a prezidenta republiky Win Mjina. S odvolaním sa na vyhlásenie mjanmarského Hnutia za občiansku neposlušnosť o tom informovali v stredu agentúry AFP a Reuters.

Vo vyhlásení sa uvádza, že armáda zahájením vojenského prevratu stavia svoje vlastné záujmy pred pandémiou ťažko skúšané obyvateľstvo. "Odmietame poslúchať príkazy nelegitímneho vojenského režimu, ktorý preukázal, že k našim úbohým pacientom nemá žiadnu úctu," tvrdia zdravotnícky pracovníci. Lekári a zdravotné sestry sú jednou zo skupín pracovníkov, ktorí predčasne vyhlásili, že majú v úmysle vstúpiť do štrajku.

Výzvy na občiansku neposlušnosť sa v Mjanmarsku stupňovali v stredu po tom, ako Spojené štáty v utorok oficiálne označili udalosti v Mjanmarsku za vojenský prevrat. Ako približuje agentúra  AFP, skupiny občanov sa začali aktivizovať najmä na internete. Rachot hrncov, panvíc či trúbenie automobilov sa v utorok ozýval v najväčšom meste krajiny a bývalej metropole Rangún po tom, čo sa na sociálnych sieťach objavili výzvy na protesty. Aktivisti tiež založili facebookovú skupinu s názvom "Hnutie za občiansku neposlušnosť". Tá mala zhruba 24 hodín po jej spustení takmer 150.000 sledovateľov.

Situácia v Mjanmarsku sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thein Zaw)

Mjanmarská televízia, ktorú vlastnia ozbrojené sily, v pondelok informovala, že armáda vyhlásila v pondelok v Mjanmarsku výnimočný stav, ktorý bude trvať jeden rok. Moc v krajine prevzal jej hlavný veliteľ generál Min Aun Hlain. Dôvodom prevzatia moci armádou je podľa vyhlásenia ozbrojených síl čiastočne zlyhanie vlády v reakcii na tvrdenia armády o podvodoch vo voľbách z novembra minulého roku a neschopnosť odložiť voľby v dôsledku krízy vyvolanej pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2.

Prevrat odsúdili viaceré organizácie a krajiny vrátane OSN, EÚ, Británie, USA a Austrálie. Americký prezident Joe Biden vyzval v pondelok mjanmarskú armádu, aby okamžite odovzdala moc. Zároveň nariadil preskúmanie situácie a zváženie opätovného uvalenia sankcií, zrušených po prechode krajiny na demokraciu.

Ministri G7 odsúdili puč v Mjanmarsku

Šéfovia diplomacií krajín skupiny G7 vyjadrili v stredu "hlboké znepokojenie" nad pondelňajším vojenským prevratom v Mjanmarsku. Súčasne vyzvali tamojšiu armádu, aby prepustila zadržaných politikov a vrátila moc demokraticky zvolenej vláde.

Situácia v Mjanmarsku sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thein Zaw)

"Sme hlboko znepokojení zadržaním politických lídrov a občianskych aktivistov vrátane štátnej radkyne (de facto premiérky) Aun Schan Su Ťij a prezidenta Win Mjina, a tiež zásahmi voči médiám," uvádza sa v spoločnom vyhlásení ministrov zverejnenom v Londýne, z ktorého citovala agentúra AFP.

Ministri zahraničných vecí skupiny siedmich najvyspelejších krajín sveta zároveň vyzvali mjanmarskú armádu, aby "okamžite ukončila núdzový stav, vrátila moc demokraticky zvolenej vláde, prepustila všetkých nespravodlivo zadržaných a dodržiavala ľudské práva a princípy právneho štátu".

Polícia prehľadala kancelárie strany zadržanej Su Ťij

Mjanmarská Národná liga za demokraciu (NLD) v stredu informovala, že polícia prehľadala niekoľko jej regionálnych kancelárií. Do viacerých budov sa policajti podľa NLD dostali núteným vstupom, pričom zhabali dokumenty, počítače a notebooky. Informovala o tom agentúra Reuters. Vedenie zosadenej vládnej strany na Facebooku informovalo, že "nezákonné" policajné zásahy prebiehajú od utorka, a vyzvalo na ich ukončenie.

Mjanmarská armáda vyhlásila v pondelok štátny prevrat a zároveň s ním aj výnimočný stav, ktorý bude trvať jeden rok. Moc v krajine prevzal jej hlavný veliteľ generál Min Aun Hlain, ktorý ešte v pondelok večer oznámil nových členov vládneho kabinetu. Zároveň armáda zadržala šéfku vlády Aun Schan Su Ťij, prezidenta Win Mjina a ďalších predstaviteľov NLD. Podľa viacerých správ sa v súčasnosti nachádzajú v domácom väzení.

Situácia v Mjanmarsku sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA(AP Photo/Aung Shine Oo)

Podľa vyhlásenia armády je tento krok potrebný na zachovanie "stability" štátu. Armáda zároveň obvinila volebnú komisiu, že sa nezaoberala "obrovskými nezrovnalosťami", ku ktorým došlo pri vlaňajších novembrových voľbách. Armáda chce zadržanú štátnu kancelárku Aun Schan Su Ťij údajne obžalovať z vlastizrady, informovala v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na správy na sociálnych sieťach. Súdne pojednávania by podľa agentúry mali prebehnúť aj s ďalšími straníckymi predstaviteľmi. Vlastizrada sa v Mjanmarsku trestá odňatím slobody do výšky 20 rokov až trestom smrti, pripomína DPA.

Zosadenú líderku Su Ťij obvinili z nelegálneho dovozu vysielačiek

Mjanmarskú političku Aun Schan Su Ťij, zosadenú počas tohtotýždňového vojenského prevratu, v stredu obvinili z porušenia zákazu z porušenia zákona o importe a exporte. Zároveň ju oficiálne vzali do väzby, informovala agentúra AFP. Obvinenia súvisia s nálezom viacerých nelegálne dovezených vysielačiek, ktoré objavili počas domovej prehliadky u tejto známej političky, ktorá bola do pondelka štátnou kancelárkou, čo je v Mjanmarsku funkcia fakticky sa rovnajúca premiérskemu kreslu.

Podobne neštandardné obvinenia vzniesli aj voči zosadenému prezidentovi Win Mjinovi, ktorý údajne porušil zákon o zvládaní katastrof. Malo sa tak stať počas vlaňajšej predvolebnej kampane, keď sa napriek platným pandemickým reštrikciám stretol s voličmi.

O obvineniach informovala strana zosadenej političky, ktorá sa od zadržania neobjavila na verejnosti a nachádza sa v domácom väzení. Na ich základe môže byť Su Ťij odsúdená až na dva roky odňatia slobody. Nájdené neregistrované vysielačky podľa agentúry DPA používali členovia političkinej ochranky. Ochrancovia ľudských práv označili vznesené obvinenia za absurdné a ničím nepodložené.

Viac o téme: ŠtrajkZdravotníciPrevratMjanmarskoNepjito
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu