Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Študenti a učitelia v Mjanmarsku protestovali proti vojenskému prevratu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Sakchai Lalit)

RANGÚN - V Mjanmarsku sa v piatok na miestnej univerzite v Rangúne konali protesty stoviek učiteľov a študentov proti zatknutiu tamojších lídrov krajiny i prevratu, v dôsledku ktorého hrozia krajine nové sankcie. Informovala o tom agentúra AFP.

Protest približne 200 ľudí sa uskutočnil po zatknutí 79-ročného Win Tcheina, kľúčového spolupracovníka mjanmarskej líderky Aun Schan Su Ťij, ktorú od pondelka zadržiava armáda. Demonštranti pochodovali okolo areálu univerzity, spievali známu revolučnú pieseň a niesli červené vlajky Národnej ligy za demokraciu (NLD) a tromi prstami znázorňovali gesto, aké používali i protestujúci prodemokratického hnutia v Thajsku. "Ako občan nemôžem vonkoncom akceptovať tento vojenský prevrat," povedal jeden z prednášajúcich pre AFP. "Musíme vzdorovať tejto diktatúre," vyzval. "Našu generáciu nenecháme trpieť pod takouto vojenskou diktatúrou," uviedol jeden zo študentov.

Desiatky zamestnancov viacerých ministerstiev v hlavnom meste Nepjito zase pózovali na skupinových fotografiách s červenými stuhami - symbolom demokracie. Zatknutý Win Tchein je oddaným stúpencom Su Ťij a v minulosti bol politickým väzňom. Pred svojím zatknutím médiám povedal, že vojenský prevrat v krajine "nebol rozumný" krok a ľudí vyzval, aby "protestovali, ako len dokážu". Apeloval na občiansku neposlušnosť a naliehal na ľudí, aby nespolupracovali s režimom.

Mjanmarská armáda vyhlásila v pondelok štátny prevrat a zároveň s ním aj výnimočný stav, ktorý bude trvať jeden rok. Moc v krajine prevzal jej hlavný veliteľ armády Min Aun Hlain, ktorý ešte v pondelok večer oznámil nových členov vládneho kabinetu. Armáda zároveň zadržala Aun Schan Su Ťij, prezidenta Win Mjina a ďalších predstaviteľov NLD. Podľa Združenia pre pomoc politickým väzňom (AAPP) zadržali v Mjanmarsku v súvislosti s vojenským pučom viac ako 130 verejných predstaviteľov a poslancov.

Armáda puč zdôvodnila podozreniami z podvodov, ktoré podľa nej sprevádzali novembrové parlamentné voľby, v ktorých drvivo zvíťazila NLD vedená práve laureátkou Nobelovej ceny za mier Su Ťij. K prevratu došlo v deň, keď sa mala konať ustanovujúca schôdza nového parlamentu. Mjanmarská vojenská junta vo štvrtok dočasne zablokovala sociálnu sieť Facebook. Tento krok zdôvodnila potrebou zamedzenia šírenia falošných správ a zaistenia stability krajiny. Podľa agentúry Reuters však ide o pokus o umlčanie aktivistov vystupujúcich proti prevratu v Mjanmarsku.

Viac o téme: ProtestUčiteliaPrevratŠtudentiMjanmarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu