Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vojenská junta v Mjanmarsku naďalej obmedzuje ľudí: Po sociálnych sieťach vypla celý internet

Protestujúci v Mjanmarsku Zobraziť galériu (3)
Protestujúci v Mjanmarsku (Zdroj: SITA/DVB via AP)

RANGÚN - Mjanmarská vojenská junta zablokovala v krajine internet, keďže k zatiaľ najväčšej demonštrácii proti pondelňajšiemu prevratu sa pripojili tisíce ľudí. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica BBC.

Monitorovacia skupina NetBlocks Internet Observatory uviedla, že ide o takmer úplný výpadok internetu, keďže konektivita klesla na 16% bežnej úrovne. V hlavnom meste Rangún davy skandovali "Vojenská diktatúra musí padnúť" a "Demokracia musí vyhrať". Polícia s ochrannými štítmi zablokovala hlavné cesty do centra mesta. K výpadku internetu došlo niekoľko hodín po tom, čo armáda zablokovala prístup na sociálne siete Twitter a Instagram, aby zabránila ľuďom mobilizovať sa na protesty.

Protestujúci v Mjanmarsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/DVB via AP)

Agentúra Reuters dodáva, že skupiny občianskej spoločnosti v Mjanmarsku vyzvali poskytovateľov internetu, aby sa bránili proti príkazom junty. V spoločnom vyhlásení uviedli, že takto "v podstate legitimizujú autoritu vojenskej junty". Junta už vo štvrtok zablokovala Facebook a s ním spojené aplikácie. Blokáciu sociálnych médií zdôvodňuje armáda potrebou zamedzenia šírenia falošných správ a zaistenia stability krajiny.

Protestujúci v Mjanmarsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/DVB via AP)

Svetové tlačové agentúry však vyjadrujú presvedčenie, že nejde o nič iné, len o pokus umlčať aktivistov vystupujúcich proti štátnemu prevratu. V piatok sa na rangúnskej univerzite konali protesty stoviek učiteľov a študentov v reakcii na zatknutie 79-ročného Win Tcheina, kľúčového spolupracovníka mjanmarskej líderky Aun Schan Su Ťij (75), ktorú od pondelka junta zadržiava.

Tisíce ľudí pokračujú v demonštráciách proti vojenskému prevratu

Tisíce ľudí sa v nedeľu zhromaždili v Rangúne na protest proti pondelkovému vojenskému puču. Ani vypnutie internetu nedokázalo potlačiť pobúrenie ľudí nad uchopením moci zo strany armády od zvolenej líderky Aun Schan Su Ťij, píše agentúra AFP. Demonštrácie v najväčšom mjanmarskom meste pokračujú už druhý deň po sebe. "Nezastavíme sa a neprestaneme prezentovať naše požiadavky až kým nezískame demokraciu. Preč s vojenskou diktatúrou," jeden z demonštrantov uviedol pre agentúru AFP.

Ďalší niesli transparenty s nápisom: "Nechceme vojenskú diktatúru". Demonštranti tromi prstami znázorňovali gesto, aké používali i protestujúci prodemokratického hnutia v Thajsku. Mjanmarská armáda vyhlásila v pondelok štátny prevrat a zároveň s ním aj výnimočný stav, ktorý bude trvať jeden rok. Moc v krajine prevzal hlavný veliteľ armády Min Aun Hlain, ktorý ešte v pondelok večer oznámil nových členov vládneho kabinetu. Armáda zároveň zadržala Aun Schan Su Ťij, prezidenta Win Mjina a ďalších predstaviteľov Národnej ligy za demokraciu.

Podľa Združenia pre pomoc politickým väzňom zadržali v Mjanmarsku v súvislosti s vojenským pučom viac ako 130 verejných predstaviteľov a poslancov. Armáda puč zdôvodnila podozreniami z podvodov, ktoré podľa nej sprevádzali novembrové parlamentné voľby, v ktorých drvivo zvíťazila NLD vedená práve laureátkou Nobelovej ceny za mier Su Ťij. K prevratu došlo v deň, keď sa mala konať ustanovujúca schôdza nového parlamentu.

Sociálne médiá zostávajú blokované

Prístup na internet v Mjanmarsku bol v nedeľu čiastočne obnovený, informovala mimovládna organizácia monitorujúca bezpečnosť v kybernetickom priestore Netblocks. Zablokovanie webových a sociálnych médií v celoštátnom meradle nedokázalo zabrániť hromadným protestom mjanmarskej verejnosti proti vojenskému prevratu, ktorým bola zbavená moci legálne zvolená politička Aun Schan Su Ťij, analyzuje agentúra AFP.

"Čiastočné obnovenie prístupu na internet bolo v Mjanmarsku potvrdené od 14.00 h  miestneho času (08.30 h SEČ)," napísali pozorovatelia z Netblocksu na Twitteri. Zároveň však upozornili, že sociálne médiá sú stále zablokované.

Viac o téme: PrevratVojskoInternet Mjanmarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu