Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zatkli kľúčového poradcu zadržiavanej líderky Aun Schan Su Ťij

Mjanmarská premiérka Aun Schan Su Ťij
Mjanmarská premiérka Aun Schan Su Ťij (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong, File)

RANGÚN - Úrady v piatok zatkli kľúčového spolupracovníka mjanmarskej líderky Aun Schan Su Ťij, ktorú od pondelka zadržiava armáda. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na tlačového tajomníka Národnej ligy za demokraciu (NLD).

Zatknutý spolupracovník je oddaným stúpencom Su Ťij a v minulosti bol politickým väzňom, píše agentúra Reuters. Zadržali ho v dome jeho dcéry, priblížila AFP. Tento muž pred svojim zatknutím médiám povedal, že vojenský prevrat v krajine nebol "rozumný krok", píše AFP.

Mjanmarská armáda vyhlásila v pondelok štátny prevrat a zároveň s ním aj výnimočný stav, ktorý bude trvať jeden rok. Moc v krajine prevzal jej hlavný veliteľ generál Min Aun Hlain, ktorý ešte v pondelok večer oznámil nových členov vládneho kabinetu. Zároveň armáda zadržala šéfku vlády Aun Schan Su Ťij, prezidenta Win Mjina a ďalších predstaviteľov NLD.

Armáda puč zdôvodnila podozreniami z podvodov, ktoré podľa nej sprevádzali novembrové parlamentné voľby, v ktorých drvivo zvíťazila NLD vedená laureátkou Nobelovej ceny za mier Su Ťij. K prevratu došlo v deň, keď sa mala konať ustanovujúca schôdza nového parlamentu.

Viac o téme: ZatknutieMjanmarskoAun Schan Su Ťij
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu