Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Putin chce zakázať prirovnávanie nacistického Nemecka k ZSSR: Odporučil vypracovať návrh zákona

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin odporučil Štátnej dume, dolnej komore ruského parlamentu, aby počas svojho jarného zasadnutia vypracovala návrh zákona, ktorý bude zakazovať verejné prirovnávanie aktivít bývalého Sovietskeho zväzu k činom nacistického Nemecka počas druhej svetovej vojny. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra TASS.

"Odporúčam ruskej Štátnej dume, aby v spolupráci s organizáciu Pobjeda (Víťazstvo) pripravila počas svojho jarného zasadnutia na schválenie návrh novelizácie zákona o zvečnení víťazstva sovietskeho ľudu počas Veľkej vlasteneckej vojny v rokoch 1941-1945 s cieľom zaviesť zákaz verejného prirovnávania aktivít Sovietskeho zväzu k aktivitám nacistického Nemecka počas druhej svetovej vojny," uvádza sa v pokynoch prezidenta publikovaných na oficiálnej webovej stránke Kremľa po stretnutí Rady pre kultúru a umenie.

Po prvý raz sa o danej problematike zmienila minulý rok v októbri na stretnutí zmienenej rady šéfka Výboru Štátnej dumy pre kultúru Jelena Jampolská. Putin tento návrh podporil a poznamenal, že predmetný zákaz by mal byť zavedený, ale malo by sa tak stať s veľkou opatrnosťou. Podľa jeho slov by sa mali vytvoriť mechanizmy "na ochranu pravdy o našej nedávnej minulosti".

Jampolská predtým pripravila príslušný návrh zákona, ktorý ešte nebol predložený Štátnej dume. Iniciatíva počíta s uzákonením nariadenia o zákaze "verejných vyjadrení alebo publikácií, ktoré stotožňujú ciele, rozhodnutia a skutky sovietskeho vedenia, veliteľstva a armády ZSSR so zámermi nacistického Nemecka a jeho spojencov v rámci vojensko-politickej osi Berlín-Rím-Tokio".

Viac o téme: ZákonRuskoNemeckoMoskvaVladimir PutinZSSR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu