Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Putin podpísal päťročné predĺženie platnosti novej dohody START

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v piatok päťročné predĺženie platnosti novej dohody START, ktorá obmedzuje počet amerických a ruských strategických jadrových zbraní. Informovala o tom agentúra AFP.

Kremeľ ešte v utorok informoval, že Rusko a Spojené štáty sa dohodli na predĺžení novej zmluvy START. Ruský prezident Vladimir Putin následne v rovnaký deň predložil parlamentu návrh zákona o predĺžení platnosti tohto dokumentu. Ruská Štátna duma (dolná komora parlamentu) v stredu jednomyseľne ratifikovala túto dohodu o päťročnom predĺžení platnosti novej zmluvy New START, ktorá by inak vypršala 5. februára.

Putin predĺženie tejto dohody označil za "krok správnym smerom" k znižovaniu globálneho napätia. Predĺženie paktu si nevyžaduje súhlas Kongresu USA, no ruskí zákonodarcovia dohodu museli ratifikovať, pripomína agentúra AP. Predmetná zmluva, ktorá je poslednou platnou dohodou medzi Washingtonom a Moskvou o kontrole zbrojenia, bola uzavretá v roku 2010. Podpísali ju vtedajší prezidenti USA a Ruska - Barack Obama a Dmitrij Medvedev.

Viac o téme: DohodaVladimir PutinSTART
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu