Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Európska únia by mohla obmedziť dodávky vakcín do Británie, píšu britské denníky

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco, Pool)

LONDÝN - Európska únia by mohla obmedziť dodávky vakcíny spoločností BioNTech/Pfizer do Spojeného kráľovstva v súvislosti s možnými nedostatkom zásob pre očkovanie v Európskej únii i so sporom s britskou spoločnosťou AstraZeneca. Informovali o tom v noci na utorok na svojich webových stránkach denníky The Times a The Daily Telegraph.

Európska únia v pondelok farmaceutickú spoločnosť AstraZeneca vyzvala, aby splnila svoje záväzky týkajúce sa dodávok očkovacích látok proti ochoreniu COVID-19. V reakcii na informácie spoločnosti AstraZeneca, že do EÚ dodá o 50 miliónov dávok vakcíny menej, než sa pôvodne očakávalo, sa Brusel rozhodol zaviesť v súvislosti s vývozom prísnejšie kontroly, píše Daily Telegraph.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Únia podnikne všetky kroky potrebné na ochranu svojich občanov a práv," uviedla v pondelok eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidisová. Vakcína, ktorú AstraZeneca vyvíja spoločne s Oxfordskou univerzitou, je v posledných fázach procesu schvaľovania Európskou agentúrou pre liečive prípravky (EMA).

Európska únia spoločnosti Pfizer a ďalším farmaceutickým spoločnostiam oznámila, že musia mať povolenie na vývoz vakcín do Británie, píšu The Times. Dôvodom sú obavy týkajúce sa množstva zásob. Európska komisia (EK) v pondelok navrhla, aby sa čo najskôr zaviedol mechanizmus transparentnosti vývozu vakcín z EÚ.

To znamená, že v budúcnosti budú musieť všetky spoločnosti v Únii, vyrábajúce vakcíny proti COVID-19, včas oznámiť, že ich majú v pláne exportovať do tretích krajín. Kroky Európskej komisie vyvolávajú podľa Timesov otázky v súvislosti dodávkami v Belgicku vyrábanej vakcíny BioNTech/Pfizer do Británie.

Viac o téme: OčkovaniePandémiaVakcínyVeľká BritániaEurópska úniaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu