Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

EÚ opätovne žiada Poľsko konať ohľadom disciplinárnej komory Najvyššieho súdu

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP/John Thys)

BRUSEL - Európska komisia (EK) sa v stredu rozhodla zaslať Poľsku ďalšie odôvodnené stanovisko v súvislosti s fungovaním disciplinárnej komory najvyššieho súdu.

Komisia pripomenula, že začiatkom decembra 2020 zaslala Poľsku dodatočnú výzvu doplnenú o novú sťažnosť k pôvodnej výzve o nesplnení povinnosti z 29. apríla 2020. Exekutíva EÚ upozornila, že odpoveď, zaslaná poľskou stranou na dodatočnú výzvu, obavy Bruselu nerieši. Z tohto dôvodu sa eurokomisia rozhodla prijať ďalší právny krok v rámci prebiehajúceho konania o nesplnení povinnosti a zaslala do Varšavy dodatočné odôvodnené stanovisko.

Komisia sa domnieva, že Poľsko porušuje právne predpisy Európskej únie tým, že umožňuje disciplinárnemu senátu najvyššieho súdu, ktorého nezávislosť a nestrannosť nie je zaručená, prijímať rozhodnutia s priamym vplyvom na sudcov a na spôsob výkonu ich funkcie. EK pozná prípady zrušenia imunity sudcov s cieľom začať proti nim trestné stíhanie a následné dočasné pozastavenie výkonu ich funkcie či zníženie ich platu. Disciplinárna komora rozhoduje aj o veciach týkajúcich sa pracovného práva, sociálneho zabezpečenia a odchodu sudcov najvyššieho súdu do dôchodku.

Podľa stanoviska EK právna úprava, ktorú v decembri 2019 presadila súčasná poľská vláda a ktorá platí od februára 2020, zveruje disciplinárnej komore právomoci, ktoré priamo ovplyvňujú postavenie sudcov a výkon ich súdnej činnosti. Zároveň to ohrozuje schopnosť príslušných súdov poskytnúť účinný prostriedok nápravy, čo je zakotvené v Zmluve o fungovaní EÚ. Poľsko má teraz jeden mesiac na to, aby odpovedalo na nové odôvodnené stanovisko Európskej komisie a prijalo opatrenia potrebné na dosiahnutie súladu s právnymi predpismi EÚ. V opačnom prípade môže Európska komisia tento prípad postúpiť Súdnemu dvoru EÚ.

Viac o téme: PoľskoNajvyšší súdEurópska úniaDisciplinárna komora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu