Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Summit EÚ: Lídri predĺžili sankcie proti Rusku a plánujú rozšíriť sankcie voči Turecku

Lídri EÚ za okrúhlym stolom na summite EÚ v sídle Európskej rady v Bruseli Zobraziť galériu (5)
Lídri EÚ za okrúhlym stolom na summite EÚ v sídle Európskej rady v Bruseli (Zdroj: TASR/Kenzo Tribouillard, Pool via AP)

BRUSEL - Premiéri a prezidenti členských krajín EÚ vo štvrtok večer, v rámci summitu v Bruseli, odobrili predĺženie sankcií voči Ruskej federácii o ďalších šesť mesiacov, do 1. júla 2021. Informoval o tom hovorca predsedu Európskej rady Barend Leyts na svojom účte na Twitteri.

Leyts spresnil, že lídri počas tematického bloku venovanom zahranično-politickej agende hovorili o potrebe nových vzťahov medzi EÚ a Spojenými štátmi a o predĺžení sankcií proti Rusku. Sankcie ešte musia potvrdiť ministri členských krajín vo formáte Rady EÚ. Šéfovia štátov a vlád sa rozhodli rozšíriť sankcie voči Rusku, ktorých platnosť sa končí koncom januára 2021. Sankcie budú predĺžené do 31. júla 2021 a o ich ďalšom osude rozhodnú lídri na budúcoročnom júnovom summite EÚ.

Ide o sankcie, ktoré Únia zaviedla v roku 2014 po ruskej anexii polostrova Krym. Odvtedy členské štáty tieto sankcie pravidelne predlžujú, väčšinou s odkazom na nerešpektovanie Minských mierových dohôd. V praxi tieto sankcie viedli k zastaveniu rokovaní o zrušení vízovej povinnosti, odkladu novej základnej dohody o spolupráci medzi oboma stranami, zmrazeniu aktív a víz pre viacerých vysokopostavených ruských vládnych úradníkov a k cieleným obchodným, finančným a vojenským obmedzeniam. Moskva v reakcii na sankcie EÚ zakázala dovoz potravín z členských krajín Únie do Ruska.

Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Johanna Geron, Pool via AP)

Sankcie voči Turecku

Lídri členských krajín Európskej únie sa v piatok nadránom počas summitu v Bruseli dohodli, že rozšíria sankcie voči Turecku v súvislosti so sporom okolo ložísk ropy a zemného plynu vo východnej časti Stredozemného mora. Informovala o tom agentúra AP. "Turecko sa, bohužiaľ, zapája do jednostranných krokov a provokácií a stupňuje svoju rétoriku voči EÚ, jej členským štátom a európskym lídrom," uviedlo 27 lídrov EÚ v spoločnom vyhlásení zo summitu.

Podľa agentúry DPA sa lídri zároveň dohodli, že voči Turecku zatiaľ nezvažujú uvalenie výrazne prísnejších sankcií, a to aj napriek výzvam Grécka a Cypru, ktoré sú členskými krajinami EÚ. Šéfovia štátov a vlád na októbrovom summite EÚ zamietli sankcie voči Ankare s nádejou, že sa podarí prikročiť k "pozitívnej agende" s Tureckom, avšak s podmienkou, že turecká strana ukončí aktivity vo východnom Stredomorí, ktoré sú v rozpore s medzinárodným právom.

Turecký prezident Recep Tayyip
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

Lídri uviedli, že táto ponuka naďalej zostáva na stole, ak je Turecko pripravené pristúpiť na "skutočné partnerstvo" a začať s EÚ skutočný dialóg, a ak Ankara preukáže vôľu riešiť rozdiely prostredníctvom dialógu a v súlade s medzinárodným právom.

Vzhľadom na to, že lídri doteraz odpoveď nedostali, vyzvali ministrov zahraničných vecí 27 členských štátov EÚ, aby zostavili zoznam ďalších mien v súvislosti so zavedením "reštriktívnych opatrení". Lídri EÚ požiadali šéfa zahraničnej politiky EÚ Josepa Borrella, aby vypracoval správu týkajúcu sa aj rozšírenia sankcií voči Turecku a predložil ju do marca budúceho roku.

Turecko označilo sankcie za zaujaté a protiprávne

Za "zaujatú" a "protiprávnu" označilo Turecko v piatok prípravu rozširovania sankcií Európskej únie voči tamojšej vláde v súvislosti so sporom okolo ložísk zemného plynu a ropy vo východnom Stredozemí. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na turecké ministerstvo zahraničných vecí. Lídri krajín EÚ v piatok nadránom počas summitu v Bruseli vyzvali ministrov zahraničných vecí členských štátov na zostavenie zoznamu ďalších tureckých mien v súvislosti so zavedením "reštriktívnych opatrení".

"Turecko sa, bohužiaľ, zapája do jednostranných krokov a provokácií a stupňuje svoju rétoriku voči EÚ, jej členským štátom a európskym lídrom," uviedlo 27 lídrov EÚ v spoločnom vyhlásení zo summitu. Na prijatie ráznejších krokov voči Turecku apelujú najmä Cyprus, Grécko a Francúzsko, približuje AFP.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Presidential Press Service via AP, Pool)

Naopak, najmä Nemecko, Taliansko a Poľsko sú proti rozširovaniu sankcií alebo uvaleniu obchodného embarga na Turecko, ktoré je členským štátom NATO. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tiež v piatok povedal, že sankcie Spojených štátov voči Ankare pre nákup ruských obranných systémov sú prejavom "neúcty" ku "dôležitému spojencovi NATO," píše agentúra Reuters s odvolaním sa na tureckú štátnu tlačovú agentúru Anadolu.

Von der Leyenová pripustila možnosť zlyhania rokovaní s Britániou

Rokovania so Spojeným kráľovstvom v súvislosti s dohodou o budúcom partnerstve sa nevyvíjajú dobre, uviedla v piatok na summite EÚ v Bruseli predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Tlačové agentúry Reuters a AFP informovali, že šéfka eurokomisie počas stretnutia s premiérmi a prezidentmi členských krajín EÚ priznala, že pravdepodobnosť dohody o budúcich obchodných vzťahoch s Britániou je veľmi nízka.

Brexit a budúce vzťahy medzi Bruselom a Londýnom neboli na pracovnom programe summitu, von der Leyenová však informovala o svojim stredajších rokovaniach s britským premiérom Borisom Johnsonom. "Situácia je zložitá. Hlavné prekážky zostávajú," opísala situáciu a spresnila, že pravdepodobnosť scenára bez dohody je vyššia než dosiahnutie dohody.

Predsedníčka EK Ursula von
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Olivier Hoslet, Pool via AP)

"Uvidíme v nedeľu, či bude dohoda možná," dodala s odkazom na výsledok jej rokovaní s Johnsonom, podľa ktorých vyjednávači z oboch strán dostali šancu na preklenutie troch zostávajúcich sporných otázok do konca tohto týždňa. Európska komisia, ktorá v mene celej EÚ vedie rokovania so Spojeným kráľovstvom, vo štvrtok predstavila mimoriadne a časovo obmedzené opatrenia pre oblasť rybného hospodárstva, ako aj pre cestnú a leteckú dopravu, ktoré začnú platiť od 1. januára 2021, ak sa nepodarí dohodnúť sa s britskou stranou.

Von der Leyenová pri tejto príležitosti ocenila aj pokrok dosiahnutý pri implementácii dohody o brexite, ktorý v utorok oznámili podpredseda EK Maroš Šefčovič a šéf úradu britskej vlády Michael Gove: dohoda ponecháva v platnosti brexitové ustanovenia týkajúce sa režimu na írsko-severoírskych hraniciach.

Spojené kráľovstvo oficiálne opustilo Európsku úniu 31. januára 2020 a 31. decembra, po skončení takzvaného prechodného obdobia, opustí aj jednotný trh EÚ a colnú úniu. Ak nebude uzavretá dohoda o budúcom partnerstve, obchodné vzťahy medzi euroblokom a Britániou sa budú riadiť iba pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Viac o téme: SummitSankcieRuskoBruselTureckoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu