Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Turecký súd zamietol žiadosť opozičného politika: Demirtaša z väzenia neprepustia

Selahattin Demirtaš
Selahattin Demirtaš (Zdroj: SITA)

ANKARA - Súd v tureckom hlavnom meste Ankara zamietol v sobotu žiadosť opozičného politika Selahattina Demirtaša o prepustenie z väzenia. Nerešpektoval tak nariadenie Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), ktorý v utorok žiadal okamžité prepustenie bývalého šéfa prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP). Informovala o tom agentúra DPA.

Tureckí sudcovia rozhodnutie podľa štátnej tlačovej agentúry Anadolu odôvodnili tým, že ešte nemajú k dispozícii preklad verdiktu štrasburského súdu. Podľa ESĽP je zadržiavanie politika v rozpore s jeho právami. Demirtaš je vo vyšetrovacej väzbe od novembra 2016 pre viaceré obvinenia z aktivít údajne súvisiacich s terorizmom.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu ostro kritizoval verdikt ESĽP s tvrdením, že nariadenie prepustiť osobu podporujúcu teroristickú organizáciu je prejavom "pokrytectva". Takýto verdikt je podľa neho politicky motivovaný a súd v Štrasburgu ním nadŕža "teroristovi".

Erdogan považuje legálnu stranu HDP za predĺženú ruku zakázanej organizácie Strana kurdských pracujúcich (PKK), čo HDP popiera, približuje DPA. Dodáva, že pre Turecko ako člena Rady Európy (RE) sú verdikty ESĽP právne záväzné.

Viac o téme: VäzeniePrepustenieZamietnutieSúd TureckoAnkaraSelahattin Demirtaš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu