Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Turecko sa ostreľovať nenechá: Na akýkoľvek útok v Líbyii odpovieme silou, reaguje minister obrany

Turecký minister obrany Hulusi Akar Zobraziť galériu (2)
Turecký minister obrany Hulusi Akar (Zdroj: SITA/Turkish Defense Ministry via AP, Pool)

TRIPOLIS - Turecko zareaguje silou na akýkoľvek útok na príslušníkov tureckých jednotiek v Líbyi, ktorý by mohol podniknúť východolíbyjský vojenský veliteľ Chalífa Haftar. Vyhlásil to v sobotu turecký minister obrany Hulusi Akar, ktorého citovala agentúra AFP.

"Vojnový kriminálnik, vrah Haftar a jeho prívrženci musia vedieť, že v prípade akéhokoľvek útoku na turecké jednotky (zo strany Haftarovej armády) budú považovaní za legitímny terč," uviedol Akar v sobotňajšom príhovore k tureckým vojakom v hlavnom meste Líbye Tripolis.

Ministrovo vyhlásenie prišlo niekoľko dní po tom, čo Haftar uviedol, že jeho sily sú "pripravené vyhnať okupanta za pomoci viery, presvedčenia a zbraní". Podľa agentúry AFP bola jeho hrozba určená tureckým jednotkám podporujúcim líbyjskú medzinárodne uznanú vládu národnej jednoty so sídlom (GNA) v Tripolise. "Ak sa k takémuto kroku (k útoku na turecké jednotky) uchýlia, nenájdu miesto, kde by sa mohli skryť," dodal Akar na adresu Haftarových vojakov.  

Turecký minister obrany Hulusi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Turkish Defense Ministry via AP, Pool)

Líbyjská medzinárodne uznaná vláda dokázala za pomoci Turecka začiatkom roka odraziť 14-mesačnú ofenzívu voči Tripolisu, ktorú proti nej viedol Haftar podporovaný Ruskom, Egyptom a Spojenými arabskými emirátmi (SAE). Obe strany v októbri podpísali mierovú zmluvu, na základe ktorej sa majú koncom roka v krajine odohrať voľby.

Akar v sobotu podnikol neplánovanú návštevu Tripolisu, kde podľa líbyjských úradov rokoval o vojenskej spolupráci medzi Ankarou a GNA. "Najdôležitejšie je to, aby všetci prispeli k politickému riešeniu. Akýkoľvek iný krok by bol nesprávny," komentoval turecký minister. Haftar však vo štvrtok vyhlásil, že "mier v našej krajine nenastane", pokiaľ v nej bude prítomný "kolonizátor". Turecko je spolu s Katarom hlavným podporovateľom líbyjskej GNA a pomáha jej v boji proti Haftarovým silám.

Líbya sa nachádza v rozvrate od roku 2011, keď došlo k zvrhnutiu bývalého diktátora Muammara Kaddáfího. Na ropu bohatá Líbya má v súčasnosti dve súperiace administratívy - GNA v Tripolise a vládu so sídlom v meste Tobruk vo východnej časti krajiny, ktorá je lojálna Haftarovi.

Viac o téme: LíbyaTureckoChalífa HaftarHalusi Akar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu