Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Masaker v anglickom Readingu: Po útoku v parku hlásia tri obete, na internete sa šíria mrazivé zábery

Traja ľudia prišli o život. Zobraziť galériu (10)
Traja ľudia prišli o život. (Zdroj: SITA/Steve Parsons/PA via AP)

READING - Britská polícia vyhlásila v nedeľu útok nožom v parku v anglickom meste Reading, pri ktorom boli v sobotu večer na smrť dobodaní traja ľudia, za teroristický čin. Informovali o tom tlačové agentúry AP a AFP.

UPOZORNENIE: Fotografie či videá v článku môžu byť nevhodné pre maloletých a citlivé povahy.

Koordinátor britskej protiteroristickej polície Dean Haydon spresnil, že vyšetrovanie v Readingu, meste západne od Londýna, preberajú detektívi určení na boj proti terorizmu. Polícia pritom ešte v nedeľu ráno informovala, že útok zatiaľ nie je klasifikovaný ako teroristický čin, ale "vo veci motívu je stále otvorená".

Pri vyčíňaní nožom v parku Forbury Gardens v Readingu boli zabití traja ľudia a traja ďalší utrpeli vážne zranenia. Neskôr bol zadržaný 25-ročný predpokladaný páchateľ. 

Traja ľudia prišli o
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Steve Parsons/PA via AP)

Podozrivý je vo väzbe

Policajti podľa televízie Sky News uskutočnili aj raziu v bytovom dome nachádzajúcom sa na okraji parku Forbury Gardens. Nie je však známe, či súvisí so zadržanou osobou. Miestna polícia predtým oznámila, že na miesto činu prišla spolu s ďalšími pohotovostnými zložkami okolo 19.00 h miestneho času (20.00 h SELČ). Následne zatkla muža, ktorý je teraz vo väzbe.

Traja ľudia prišli o
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Steve Parsons/PA via AP)

Podozrivým je Líbyjčan Khairi Saadallah

Muž, ktorý v sobotu večer okolo 21.00 h SELČ dobodal na smrť troch ľudí v parku v anglickom meste Reading, sa volá Khairi Saadallah. V nedeľu popoludní o tom informovala britská stanica Sky News, ktorej to uviedli dva zdroje. Podozrivým páchateľom je 25-ročný líbyjský uchádzač o azyl.

Saadallaha zatkli na mieste činu pre podozrenie z vrážd a v súčasnosti sa nachádza vo väzbe. Už v minulosti bol vo väzení za násilný trestný čin.

Útok v Británii
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alastair Grant)

Útok po demonštrácii

Útok sa stal v oblasti, kde sa predtým konal pokojný protest hnutia Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží). Jeho organizátori i polícia však tvrdia, že útok s demonštráciou nesúvisí, keďže sa stal až po jej skončení.

"Park bol dosť plný, veľa ľudí sedelo a popíjalo s priateľmi, keď prišiel jeden človek a zakričal niekoľko nezrozumiteľných slov," cituje agentúra Press Association očitého svedka. Muž sa potom podľa neho vydal k skupine asi desiatich ľudí a troch z nich bodol do krku a trupu. Následne pribehol k inej skupine a zranil jednu osobu na krku.

Na Twitteri sa šíria mrazivé zábery. Je na nich vidieť boj o život obetí útoku. Nie sú však vhodné pre citlivé povahy.
Zobraziť galériu (10)
Na Twitteri sa šíria mrazivé zábery. Je na nich vidieť boj o život obetí útoku. Nie sú však vhodné pre citlivé povahy.  (Zdroj: reprofoto:Twitter-S.U.)

Na útok reagoval aj britský premiér Boris Johnson. "Moje myšlienky sú so všetkými, ktorých sa týka hrozný incident v Readingu. Ďakujem pohotovostným zložkám na mieste činu," napísal na Twitteri. 

Reading leží približne 70 kilometrov západne od Londýna a má viac ako 160.000 obyvateľov.

Viac o téme: NôžParkZásahPáchateľPolícia útok Veľká BritániaReadingForbury Gardens
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu