Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pri útoku v Afganistane zahynuli dvaja zamestnanci ľudskoprávnej organizácie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

KÁBUL - Dvaja zamestnanci ľudskoprávnej organizácie Afganská nezávislá komisia pre ľudské práva (AIHRC) zahynuli v sobotu pri výbuchu bomby v afganskom hlavnom meste Kábul. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na samotnú komisiu.

Útočníci umiestnili na vozidlo zamestnancov tzv. lepkavú bombu. Hovorca kábulskej polície tento incident potvrdil a uviedol, že sa k útoku bezprostredne nikto neprihlásil. Asistenčná misia OSN v Afganistane (UNAMA) zabitie odsúdila a vyzvala políciu, aby začala s okamžitým vyšetrovaním.

Militantné hnutie Taliban koncom mája, počas moslimského sviatku íd al-fitr, vyhlásilo trojdňové prímerie a násilie v krajine výrazne kleslo. Boje a útoky sa však krátko nato obnovili a podľa afganskej vlády sa za uplynulé týždne zintenzívnili. Väčšina útokov Talibanu je zameraná na afganské bezpečnostné sily, hoci polícia pravidelne nahlasuje prípady, keď pri výbuchu náloží nastražených na ceste zahynuli civilisti.

Afganská Rada národnej bezpečnosti v sobotu oznámila, že za posledný týždeň zahynulo pri útokoch v 14 provinciách krajiny 21 civilistov a ďalší 30 utrpeli zranenia. Taliban a afganská vláda sa momentálne pripravujú na začatie dlho očakávaných mierových rokovaní, ktoré by mohli ukončiť už 19 rokov trvajúcu vojnu v krajine.

Viac o téme: útok KábulAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu