Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nikto to nečakal! Jaroslava (†44) zabil KORONAVÍRUS: Každý počítal, že sa vráti, smúti vdova

Martine F. vzal koronavírus manžela Zobraziť galériu (8)
Martine F. vzal koronavírus manžela (Zdroj: Reprofoto/ČT24)

PRAHA – Pred mesiacom zomrel v Česku jeden z najmladších pacientov s covidom-19. Muž mal iba 44 rokov. Tragédiu nikto nepredvídal, ani keď ležal v nemocnici. Zanechal po sebe manželku a syna.

Koronavírusom sa infikovala celá rodina. Kde zákerné ochorenie covid-19 chytili, dosiaľ netušia. Kým Martina Filipová a jej syn mali ľahké príznaky, manžel Jaroslav dostal vysoké horúčky a nemohol ani jesť.

Naposledy sa videli 24. marca, kedy sám odišiel do nemocnice. „Zle sa mu dýchalo. Šiel v teplákoch. Vzal si so sebou rifle, keď pôjde späť. Každý počítal, že sa vráti. Už sme si asi bozk nedávali, pretože človek nevedel, len sme si mávli rukou,“ spomína s odstupom necelých dvoch mesiacov pre Českú televíziu vdova Martina.

Martine F. vzal koronavírus
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Reprofoto/ČT24)

Lekári Jaroslava pripojili na pľúcnu ventiláciu, potom na mimotelový obeh. Celý čas bol v umelom spánku. Všetci verili, že ochorenie zvládne. Jaroslav totiž športoval, nepil, nefajčil, netrápila ho ani iná choroba. Bohužiaľ, aj napriek tomu, že nepatril do rizikových skupín, nákaze podľahol. „Zlyhávali mu orgány, doktori bojovali so všetkým, ale jednoducho to nešlo,“ smúti vdova.

Martine F. vzal koronavírus
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Reprofoto/ČT24)

Martina ostala sama so synom, ktorý trpí vrodenou poruchou. So žiadosťou o pomoc s vybavením všetkého, čo bolo potrebné, sa obrátila na nadačný fond Vrba. Ten podporuje mladých ovdovelých rodičov. „Gro našej pomoc je, že jej povieme, na ktorý úrad má zájsť, s akými dokumentmi, aby tam nešla dvakrát. Aby mala dostatok informácií, čo ju čaká, na čo má nárok,“ zhrnula riaditeľka nadačného fondu Petra Glosr Cvrkalová. Dôležité podľa nej je aj to, aby sa vdova mala s kým porozprávať.

Martine F. vzal koronavírus
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Reprofoto/ČT24)

Taký fajn človek, spomína zdravotná sestra

Súvisiaci článok: Sestrička Marcela do poslednej chvíle verila, že muž (†44) prežije: Taký fajn človek, spomína

Marcela Balíková (46), ktorá je zdravotnou sestrou už 27 rokov, do poslednej chvíle verila, že muž prežije. „Ja verím, že on to dá. Je mladší než ja,“ dúfala Balíková, ktorej prosbu zverejnil server Reflex.cz v seriáli Denník z intenzívky. „Pamätám si, keď sme ho prijímali. Rozprávali sme sa,“ spomína sestrička. „Taký fajn človek,“ dodala.

Viac o téme: ČeskoNemocnicaSmrťCOVID-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu