Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Majú vyše 100, zažili vojny i španielsku chrípku: Príbehy hrdinov, ktorých neporazil ani KORONAVÍRUS

Porazili covid-19 Zobraziť galériu (2)
Porazili covid-19 (Zdroj: Twitter, youtube)

MADRID, RÍM, NEW YORK - Ťažkým priebehom ochorenia covid-19 sú najohrozenejší starí ľudia. Niektorí z nich však súboj s koronavírusom vyhrali. Tu sú príbehy vyše storočných hrdinov.

Španielsko

Prípad Marie Branyasovej zaujal celý svet. Starenka vo svojich 113 rokoch, ktoré oslávila 4. marca, prekonala nákazu novým koronavírusom.

Čítajte aj: KORONAVÍRUS zabíjal v Španielsku 5-krát viac než v Portugalsku: Čo spravili Portugalci lepšie?

„Cítim sa veľmi dobre, primerane svojmu veku,“ opísala svoj zdravotný stav po prekonaní vírusu najstaršia Španielka, ktorá žije už dvadsať rokov v domove pre seniorov v katalánskom meste Olot.

Koronavírus sa u nej potvrdil v apríli a od tej doby bola v izolácii na svojej izbe v domove pre seniorov. Tam sa o ňu staral len jeden zamestnanec, ktorý ju kontroloval v ochranných pomôckach.

A práve izolácia bola pre babičku jedenástich vnúčat a trinástich pravnúčat najnáročnejšia. „Keď ju izolovali od ostatných, bola mrzutá, ale často sme si volali, tak to zvládla, je to silná a pozitívna žena,“ uviedla jej 76-ročná dcéra Rosa Moretová.

Branyasová v roku 1918 dokázala prežiť aj epidémiu španielskej chrípky, následne španielsku občiansku vojnu.

So zákernou koronavírusovou infekciou sa popasovala aj 107-ročná Ana del Valleová z Andalúzie, ktorá ako dieťa prekonala španielsku chrípku.

„Je to úžasná babička a bojovníčka. Testy na nový koronavírus sa po tretíkrát ukázali ako negatívne. Doktori nám hovorili, že umrie, no nie dnes a nie na covid-19,“ povedala v závere apríla jej nevesta, ktorú citoval portál The Local.

Taliansko

Inšpiráciou pre obyvateľov Talianska, ktoré je ťažko zasiahnuté pandémiou koronavírusu, sa stala takmer 104-ročná Ada Zanussová. Prvé príznaky covidu-19 sa u nej objavili v polovici marca – horúčka, zvracanie, ťažkosti s dýchaním.

Diagnózu covid-19 potvrdili testy. „Mysleli sme si, že to nezvládne,“ povedala lekárka Carla Marchesová s tým, že Zanussová bola dehydrovaná, lebo nepila a nejedla, pričom väčšinu času ani nereagovala.

„Je mi dobre. Pozerám televíziu, čítam noviny,“ zverila sa starenka, ktorá žije v zariadení pre seniorov v meste Lessona v regióne Piedmont. Ostatným odkázala, aby si zachovali odvahu a nádej, ktoré jej pomohli prežiť.

Talianske médiá informovali aj o 101-ročnom mužovi z Rimini, ktorý sa z koronavírusu zotavil v nemocnici. Neželal si však odhaliť svoju identitu. „Videl v živote všetko: vojnu, hlad, bolesť, krízu... A vo veku viac než sto rokov mu osud priniesol novú výzvu, neviditeľnú a hroznú zároveň,“ skonštatovala zástupkyňa tamojšieho starostu Gloria Lisiová.

Spojené štáty

Ďalšie šťastné príbehy sú z USA. Angelina Friedmanová pôvodom z Talianska má 101 rokov a prežila španielsku chrípku, prekonala rakovinu a teraz aj koronavírus.

Friedmanová sa niekoľko týždňov liečila v nemocnici v New Yorku. „Ona a môj otec mali rakovinu. Ona prežila, otec nie,“ opísala CNN jej dcéra.

S covidom-19 si poradil aj 104-ročný veterán z druhej svetovej vojny William Lapschies z Portlandu. Tento starček sa infikoval začiatkom marca v opatrovateľskom dome, v ktorom žije. „Dosť dobré. Zvládol som to,“ povedal.

Viac o téme: USAŠpanielskoTalianskoSenioriCOVID-19KoronavírusNálazaVyliečenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu