Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Z Číny doviezli do Budapešti ochranné prostriedky: Nákazy sa obáva 66 % Maďarov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Marton Monus/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Na budapeštianskom Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta v piatok pristáli štyri lietadlá, ktoré doviezli z Číny 4,6 milióna chirurgických rukavíc, 1,15 milióna rúšok a 500 zariadení potrebných k fungovaniu pľúcnej ventilácie. Informoval o tom maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Podľa agentúry MTI 50.000 z privezených rúšok posiela Budapešť ďalej do Vatikánu, odkiaľ prišla prosba o pomoc, ktorá sa týkala ochrany zdravia starších kňazov. "My sme samozrejme okamžite reagovali," dodal, Szijjártó.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Maďarsko dostalo z Číny do daru aj niekoľko stoviek testov. Peking venoval ochranné prostriedky aj Severnému Macedónsku; táto balkánska krajina však nemá vlastné letecké kapacity, preto ich jedno zo štyroch maďarských lietadiel priviezlo do Budapešti. Odtiaľ budú v pondelok autami prevezené do severomacedónskej metropoly Skopje, spresnil šéf maďarskej diplomacie.

Nákazy koronavírusom sa veľmi obáva 66 % Maďarov

Nákazy novým druhom koronavírusu sa veľmi obáva až 66 percent Maďarov. Vyplýva to z prieskumu inštitútu Kantar Hungary, ktorého výsledky v piatok zverejnil spravodajský server mfor.hu. Z prieskumu verejnej mienky tiež vyplynulo, že takmer 18 percent maďarských rodín sa v čase pandémie iba s ťažkosťami zmestí do rozpočtu. Zhruba desiatim percentám rodín spôsobilo šírenie nákazy finančné problémy.

Pandémia sa priamo dotýka každodenného života 77 percent opýtaných, iba 12 percent uviedlo, že nič sa v ich živote nezmenilo. Ochorenia COVID-19 sa napriek ochranným opatreniam obáva 39 percent Maďarov. Nákazy sa nebojí iba šestina obyvateľstva. Dodržiavanie epidemiologických a hygienických opatrení je podľa 31 percent respondentov dostatočnou ochranou.

Viac o téme: PrieskumPandémiaČínaMaďarskoKoronavírusOchranné pomôcky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu