Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Školy v Poľsku budú minimálne do mája zatvorené: Presúvajú sa aj maturity

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

VARŠAVA - Školy, materské školy a jasle v Poľsku budú z dôvodu pandémie koronavírusu minimálne do 24. mája zatvorené. Vyučovanie tak bude aj naďalej pokračovať v on-line režime, cituje v piatok poľského ministra školstva Dariusza Piontkowského agentúra PAP.

"Súčasné epidemiologické podmienky nám bohužiaľ neumožňujú zrušiť zatvorenie škôl, materských škôl a jaslí. Preto sme sa rozhodli pokračovať v obmedzení ich prevádzky," uviedol Piontkowski. Maturitné skúšky na stredných školách vláda presunula z mája na jún. Začnú sa 8. júna a potrvajú do konca mesiaca, budú však prebiehať len v písomnej forme. Záverečné skúšky pre posledné ročníky základných škôl sa budú konať 16. - 18. júna.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Vláda zároveň zvažuje možnosť otvorenia niektorých škôl, ktoré by sa postarali o menšie deti. Rozhodne o tom v najbližších dňoch. Prvý prípad infekcie vírusom SARS CoV-2 Poľsko zaznamenalo 4. marca. Tento pacient sa už medzičasom vyliečil a prepustili ho z nemocnice v meste Zielona Gora. V piatok podľa údajov ministerstva zdravotníctva evidujú v Poľsku 10.759 prípadov ochorenia COVID-19 a 463 úmrtí. Vyliečilo sa 1944 ľudí.

Maďarská vláda nevidí dôvod na zrušenie maturitných skúšok

Maďarská vláda trvá na uskutočnení maturitných skúšok, ktoré sa majú začať 4. mája. Vyhlásil to v piatok štátny tajomník rezortu ľudských zdrojov zodpovedný za verejné školstvo Zoltán Maruzsa. Podľa spravodajského servera 444.hu štátny tajomník povedal, že ani epidemiológovia, ktorých ale nechcel menovať, nenamietajú voči tomu, aby sa maturity uskutočnili. Zúčastniť sa na nich má takmer 80.000 stredoškolákov.

Maruzsa podotkol, že na videokonferencii s 19-člennou Celoštátnou radou študentov sa za uskutočnenie maturít vyjadrilo až 17 členov rady. "Študenti chcú maturovať," zdôraznil. Rezort ľudských zdrojov 16. apríla oznámil, že vláda na základe epidemiologických faktorov rozhodla, že skúšky sa začnú čo najskôr a ich začiatok stanovila na 4. mája.

KORONAVÍRUS Školy v Poľsku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kabinet zároveň prijal rozhodnutie, že maturitné skúšky budú iba písomné. Do úvahy pritom bral prebiehajúcu pandémiu, ako aj záujmy študentov, pedagógov a všetkých, ktorí sú zainteresovaní do prijímacích skúšok na vysoké školy. Opozičné strany Jobbik, Maďarská socialistická strana (MSZP), Demokratická koalícia (DK), Politika môže byť iná (LMP), Dialóg (Párbeszéd), Liberáli a Momentum tento krok vlády ostro kritizovali, pretože podľa nich na poslednú chvíľu vyhlásila, že sa maturity budú konať prakticky v pôvodnom termíne, ale bez ústnych skúšok.

Podľa Demokratického zväzu pedagógov (PDSZ) rozhodnutie vlády uskutočniť maturity, aj keď iba v obmedzenej forme, je z dôvodu epidemiologickej situácie riskantné. PDSZ označil tento krok za najhorší možný. Odborári zdôraznili, že mimoriadnemu riziku budú vystavení maturanti, pedagógovia, ale aj ich rodinní príslušníci.

Viac o téme: ŠkolyMaturityPandémiaPoľskoVaršavaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu